Aventuri în Oneiros

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Aventuri în Oneiros 3

„Coșmarul” a preluat modelul jur­nalelor intercalate al romanului „Dra­cula” de Bram Stoker. Astfel, întîlnim jurnalele mai multor participanți la acțiune: Jeremiaj Convenant, Pa­trick Galloway, Perre Victoire, Jo­seph Lazarus, Lizbeth Convenant, Patrick Killkenn,William Tufnel. Fi­ecare dintre aceștia aduc aportul pro­priu la firul narativ, trăiesc în vre­muri diferite, din anii 1600 pînă în anii 2000, singurul liant care îi u­neș­te fiind Oneiros, spațiul imaginar, plin de simboluri, un loc al de­ca­denței și sălaș al sufetelor pierdu­te, pe care toși l-au vizitat.

Oneiros este „Orașul viselor“, o combinația u­riașă, caleidoscopică, între Ale­xan­dri­a din Egipul antic, Con­stan­ti­no­pol în perioada bizantină și orașul Greis­fwold din Germania.

Jurnalele ce formează romanul în­cep prin a povesti modul în care fa­milia Convenant și uriașul conac ce la aparține a căzut pradă bles­te­mu­lui, în locul armoniei găsindu-și loc dezbinarea, teroarea și moartea. Pe­ripețiile și curiozitatea celor patru frați Convenant, Bethany, Ambro­se, Lizbeth și Aaron, îi împing pe aceștia în brațele magiei negre. Prin intermediul ei, dar și a unei cărți in­ter­zise, sustrasă din bibioteca tatălui, frații reînvie o forță malefică alunga­tă de pe pămînt de către niște că­lu­gări druizi medievali.

La fenomenele stranii ce ur­mea­ză iau parte numeroși actanți, călu­gări, tineri teribiliști, pirați, doctori sau soldați, dintre care se remarcă Jo­seph Lazarus. Acesta pare a fi în­suși răul dezlănțuit, ucis în al Doilea Răz­boi Mondial, cînd acționa ca ofițer în SS Schwarze Korps, dar ca­re reapare, în viață, la începutul secolului XXI.

„Coșmarul”­ este un roman plin de mister, simboluri bine incifrate, suspans și răsturnări de situație.

***

Alex Marinescu este masterand în al doilea an la secția de Li­te­ra­tu­ră universală și comparată din ca­drul Universității „A.I.Cuza” Iași. Ro­­manul său, „Coșmarul”, singurul ro­­man scris în stil gotic în literatura ro­­mînă a primit premiul Uniunii Scri­­itorilor filiala Iași pentru debut în anul 2008.

Bogdan FEDEREAC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top