Capitala sîngerează în cuvinte poloneze

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Capitala sîngerează în cuvinte poloneze 8
bucuresti-praf-si-sange

„Pentru mine, Bucureștiul este visceral, in­stinctiv și ilogic. Este ca o apă ce fierbe sau ca un talaz, agitat și tulburat. Simt Bu­cu­reș­tiul ca pe o parte subconștientă a firii mele, dar vreau mai mult, vreau să-l și înțeleg”, spu­ne scriitoarea poloneză în primul capitol al cărții, ca-ntr-un fel de spovedanie de în­ceput menită să justifice întregul său act cre­ator.

Îngrămădit într-o colecție de reportaje, tot Bucureștiul autoarei pare să fie trăit în timp real, reușind chiar să te teleporteze dintr-un loc și dintr-un timp în altul. Tre­ce­rea de la perioada comunistă la cea in­ter­be­lică și, mai apoi, revenirea neașteptată la con­temporaneitate – aceste trei felii de spa­țiu și timp construiesc elementul atractiv al căr­ții. Creionarea hărții unei călătorii care echi­­valează cu o vînătoare de comori în propria capitală, nu te poate face să fugi deloc. Te în­cremenește cu mîna pe hârtie, povestindu-ți lucruri pe care înainte nu te-ai fi gîndit că trebuie să le știi, lucruri care pentru un per­sonaj curios și străin au ajuns să formeze un univers familiar, dar totuși străin nouă.

Transformînd comunismul într-o po­ves­te fără zîne, dar plină cu eroi, „Bu­cu­rești Praf și Sânge” îți vorbește despre dic­ta­tură fără nicio cenzură și lasă viața perso­najelor negative ale vremii să se deruleze în fața ochilor tăi. Fiind prins între co­per­ți­le unei călătorii în timp, ajungi să te plimbi apoi prin perioada interbelică, definiția cu­vîn­tului „război” căpătînd sensuri noi, cu fi­ecare pagină, prin simpla raportare la in­di­vidualitate.
Fiecare bucată de vreme surprinsă în cuvînt suferă comparația unei raportări la spa­țiul polonez, uneori asemănările stîr­nind chiar uimire sau urme ale unui a­mu­za­ment nostalgic. Trecerea în catastif a tran­sformărilor pe care Bucureștiul le-a suferit în timp nu ocolește în opera scriitoarei nici „bo­lile” de care orașul a suferit. Cu­tre­mu­rul din 1977, înțeles acum de către cei ră­mași în viață printr-o repetare a cuvântului „dacă”, îți face cunoștință cu o serie de i­ma­gini prea tîrziu salvatoare: „dacă aș fi ve­nit cu cinci minute mai târziu, dacă aș fi ple­cat acasă cu zece minute mai devreme, dacă aș fi rămas acasă la mama, dacă nu ar fi plecat să cumpere țigări”.

Revenirea bruscă la „Con­tem­po­ra­ne­i­ta­te. Orient și nebunie” te face în finalul cărții să guști din realitate fără să vrei.
A­jungi, fără să te miri, cu cartea în mîini, să ur­mezi scriitoarea poloneză-n goa­na ei du­pă sens în capitală și să rămîi blo­cat într-un taxi din București, așteptînd s-o în­tâl­nești.

Titlu: „București Praf și Sânge”
Autor: Malgorzata Rejmer
An: 2014
Editură: Polirom
Gen: Publicistică. Eseu

Aryna CREANGĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top