Consumerism în marele oraș

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Consumerism în marele oraș 19
Consumerism în marele oraș

Ultimul roman al jurnalistului american Chuck Palahniuk, „Beautiful You”, adună în paginile sale toate caracteristicile unei sa­tire sociale, ducînd pe culmile comicului toa­te obsesiile și plăcerile umane. Con­tu­rîn­du-și cu atenție personajul principal, scri­i­to­rul o aduce pe Penny Harrigan di­rect din pro­vincie și, cu tot cu visele sale mă­rețe, con­știentă de neîmplinirea chiar și celui mai neînsemnat dintre ele, o aruncă în vîltoarea marelui oraș.

Stagiară într-o firmă de avocatură, a­vînd o listă continuă de eșecuri la exame­ne­le de intrare în barou, Penny pare să se-m­pace cu viața sa mediocră, un dus-întors între apar­tamentul împărțit cu o chi­ne­zoaică și cu o fată cu sînge latin și misiunea de-a căra ca­fe­le și scaune pentru ședințele de la mun­că. Ceea ce-i transformă viața și echivalează, totodată, cu intriga tuturor eve­nimentelor ce stau să-nceapă între co­perțile romanului lui Palahniuk, e întîlni­rea fetei cu miliarda­rul Linus Maxwell, fos­tul iubit al celor mai ce­le­bre și frumoase fe­mei din întreaga lume. De la a-i vărsa aces­tuia cafeaua pe pantofi pî­nă la cum­părarea unor haine exagerat de scum­pe și aterizarea noii apariții feminine într-un luxos restaurant din centrul New York-ului, autorul nu oferă cărții prea mul­te rînduri. Penny, îndrăgostită de imaginea lui Maxwell, se transformă într-un ade­vă­rat cobai, pe care milionarul îl folosește pentru a-și testa produsele de pe urma cărora a strîns, de-a lungul timpului, o întreagă avere.

Pusă față în față cu adevărul, simțindu-se folosită și văzînd, totodată, cum afacerile bărbatului de care s-a-ndrăgostit dau pes­te cap cursul firesc al societății în care tră­ieș­te, Penny se hotărăște să-ncerce să schimbe si­tu­ația. Totul pare, totuși, parte dintr-un plan dejucat cu mult înainte ca ea să-l ticlu­ias­că și niciun calcul scris de Palahniuk nu pare să egaleze vreo aș­tep­ta­re de-a sa.

Departe de celelalte romane pe care le-a scris, la polul opus de „Sala de lupte”, care l-a consacrat, cartea pare să se axeze mai mult pe ocuparea unui loc în ten­din­țele lite­raturii contemporane prin scriitură, decît să convingă prin propria poveste. Lim­ba­jul mult prea familiar și lipsa unei morale concrete, par să-l transforme pe autor mai mult într-o simplă voce, decît într-un creator al unei istorii noi, cu care își obișnuise, pînă acum, cititorii. Într-un final, pățaniile lui Penny nu-ți pot servi decît pentru o porție bună de amuzament, făcîndu-te, parcă, să te gîndești la fostele cărți ale lui Chuck Palahniuk, decît la ce tocmai ai terminat de citit.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top