Dialoguri cu tîlc

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Dialoguri cu tîlc 4

De patru ani, „La Masa A­de­vă­ru­lui” s-au așezat zeci de perso­na­­lități care și-au spus oful în le­gă­­­tură cu diferite subiecte pe care le-a lansat jurnalistul George Ră­du­lescu.

Astfel, în 2010 și în 20­11, proiectul cotidianului s-a con­cretizat cu apariția pe piață a do­uă volume de discuții, „Un se­col cu Neagu Djuvara” și „În că­u­ta­rea Ro­mâniei pierdute”, în care s-au consemnat dialogurile re­por­te­ru­lui cu oamenii de marcă a ță­rii, cu scopul de a face părerile a­ces­tora accesibile tuturor ce­tă­țe­ni­lor, nu doar celor care pot urmări în­re­gis­tra­rea interviurilor pe pagina de In­ternet a „Adevărului”.

În ultimul volum sînt unite 14 in­terviuri cu oameni politici și de cul­tură care subliniază problemele so­cietății românești care s-au in­fil­trat pe teritoriul est-european o­da­­tă cu înlăturarea regimului co­mu­­nist de la putere. Măcinați par­că de o boală grea, oamenii s-au trans­­­format. Țăranul de altădată, cres­cut cu credință și bun simț, a­cum fu­ră. Femeia veselă de atunci, a­cum stă încruntată, vremurile cio­pîr­țindu-i eleganța. Copiii învățați cu disci­pli­­na, acum își înjură și bat­jo­co­resc profesorii în sălile de cla­să, fă­ră ca aceștia să poată ridica mă­car glasul la ei. Cu astfel de com­por­­tamente se confruntă țara a­cum, expresia celor „șapte ani de a­casă” fiind o mască sub care se as­cund chipuri ipocrite care o fo­lo­sesc doar pentru a-i intimida pe cei din jur.

Dialogurile din cartea „În că­u­ta­rea României pierdute” sînt un dar pentru cei care apreciază tre­cu­­tul țării și care doresc să contri­bu­ie la ieșirea ei din criza acută în ca­re se află. Cititorii regăsesc în pa­ginile ei detalii despre mo­men­te­le care au schimbat în bine istoria țării și pasaje în care li se la­să de înțeles că astfel de momente pot fi repetate, prin mobilizarea ti­ne­ri­lor care au plecat la studii în stră­inătate și a celor care au rămas în țară. Însă, în această mișcare, ro­lul cel mai important îl are inte­lec­tualitatea românească, care trebu­ie să promoveze valorile ce au construit România Modernă, pe­­rioada în care „A dat Dumn­e­zeu har peste țară!”

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top