În umbra păcatului

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la În umbra păcatului 1

Intr-o China dominată de a­u­to­cenzura războiului civil și a ce­lui de-al Doilea Război Mondial, în care arta nu stă decît în cin­gă­toa­rea realismului social, o fe­me­­ie pictează nuduri, deși ele sînt interzise de politica statului. Re­­usește să fie prea puțin tolera­tă în acest climat, așa că este exila­tă în Franța. Și nu se mai în­toar­ce niciodată în țara natală, în iu­bitul său oraș, Shanghai.

Fascinantă prin spiritualita­tea neobosită de a căuta mereu din­colo de condiția sa insufici­en­­tă, Pan Yuliang înfățișează dra­­ma artistului respins de propriul des­tin. Deși, își petrece adoles­­ce­n­­­ța prin bordeluri, prin ca­me­re­le Salonului Eternei Splen­­­do­ri, du­pă ce a fost vîn­du­tă de unchiul său, dovedește că poa­te ieși din a­­cest stigmat prin ar­tă. În­­­tîm­pla­rea face ca primul con­tact cu pictu­­ra să coincidă cu în­tîl­nirea iu­bi­­rii, care îi pe­cet­lu­­ieș­te destinul din acel moment. A­­ven­­tura sa în­ce­­pe o dată cu stu­di­­e­­rea picturii la Academia de Ar­tă din Shan­ghai. Dar con­di­ți­i­le po­­li­tice de la a­­cea vreme, la ca­re se a­daugă tre­­cutul său de­gra­dant, o des­part de iubitul ei, Pan Zan­hu­a, „un o­fi­­cial cu vederi libe­ra­le”. Așa a­jun­­ge la Pa­ris unde își con­­­stru­­iește un re­nu­me, dar a­min­­­ti­rea trecutului o ma­­cină.

Cartea lui Jennifer Cody Ep­­stein devine, prin notele bi­o­gra­­fi­­ce ale artistei, o mărturie a u­­nei e­­­poci și a unui destin controver­sat. Fă­­ră a dezerta de la propri­ile-i con­­vingeri, Pan Yuliang a­lege în fi­nalul vieții, sărăcia și boa­la în lo­cul comercializării, a com­pro­mi­surilor, care ar fi e­chi­va­lat cu pros­tituarea artei sale post­im­pre­sio­­niste. Crezul ei ar­tis­tic nu poa­­­te învinge, însă, pre­ju­decățile u­nei lumi abrutizate, în care fe­me­­ia reprezintă încă “o in­­sufici­en­­ță”, și mai ales una care pic­­­tea­ză nuduri scandaloase. Și nici mă­­car dimensiunea de om nu sca­­pă de damnare, căci e vicia­­tă de-un can­­cer. De-un cancer al do­­­ru­lui de Shanghai, pe care nu l-a uitat ni­ciodată.

Roxana MĂCIUCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top