Iubirea, ca o operă de artă
Navighează pe-o pagină de carte 8 decembrie 2014 Niciun comentariu la Iubirea, ca o operă de artă 9Eric-Emmanuel Schmitt a reușit să descrie viața unui om în numai 50 de pagini în „Cei doi domni din Bruxelles”. În nuvela din deschiderea cărții timpul parcă este spulberat de o adiere de vînt. Nu îți dai seama cînd cei doi bărbați, personajele principale ale nuvelei care dă și numele cărții, îmbătrînesc pentru că autorul pune accent doar pe cele mai importante perioade ale vieții lor. Subiectul este unul nonconformist și anume povestea de dragoste a unui cuplu de homosexuali, care au grijă de familia heterosexuală. Cei doi bărbați ajută cuplul format din Eddy și Genevieve Grenier, pentru că și-au unit destinele în același timp. Familia protejată s-a căsătorit cu adevărat, iar perechea de gay și-au făcut promisiuni și și-a unit destinele doar formal.
Modul în care Eric-Emmanuel Schmitt le descrie obsesiile și interesul față de anumite persoane se schimbă după întîmplările și stările prin care trec, dar modul în care autorul descrie aceste lucruri nu este unul sofisticat. Folosesc un limbaj comun și formează imagini ușor de reprodus mintal. Autorul repetă informații despre Genevieve Grenier care este „năcută Piastre, căsătorite de treizeci și cinci de ani cu Eddy Grenier, pe 13 aprilie după-amiaza la catedrala Sainte Gudule”, chiar dacă acestea nu o definește, Eric accentuează detaliile prin această repetiție.
Cartea cuprinde cinci nuvele despre „viețile virtuale care însoțesc temeiul unei vieți reale” după cum își descrie autorul poveștile. Fiecare descrie o iubire inedită, sentimente care nu sînt împărtășite între un bărbat și o femeie, ci între un om și animalul său de companie de exemplu. Dragostea este un subiect care îl preocupă pe Eric. Și în cartea „Pe cînd eram o operă de artă” descrie de asemenea o poveste de iubire imaginară în care un om, transformat într-un obiect, este vîndut și tratat ca pe o statuie, și care se îndrăgostește de fata pictorului orb care i-a reprodus perfect chipul de dinainte de a fi transformat.
Toate textele autorului au o nuanță psihologică. Analizează stări și comportamente, descrie situații folosindu-se de personajele sale și observă alți oameni prin ochii lor. Atuul îl reprezintă ușurința cu care reușești să îți pui imaginile în oridine și după ce termini de citit rămîi cu senzația că ai văzut cinci filmulețe, cu oameni a căror chip nu este bine definit niciodată pentru că vîrsta lor este schimbată de la cadru la cadru. Poate doar ochii descriși mereu în detaliu pot fi reproduși și puși pe fața celor care jocă în rolurile principale.
Adaugă un comentariu