Jurnalul amintirilor cu pene
Navighează pe-o pagină de carte 12 decembrie 2012 Niciun comentariu la Jurnalul amintirilor cu pene 5Zborul începe cu o iubire scurtă, mincinoasă, îngropată în zăpadă și lăsată să răsufle greu în tunelul ei rece. În loc să iasă, să se salveze de răvășirile timpului, cartea aceasta a zgomotelor stranii, a memoriilor vii și-a morților treziți de sunete se cuibărește într-un cotlon săpat în nămeți și nu mai iese. Din iarna primelor pagini și pînă în vara sfîrșitului, în „Toate bufnițele”, Filip Florian rade cu răbdare straturile memoriei.
Două caiete galbene. Unul e-al lui Luci, celălalt al lui Emil. Unul sfîrșește cu semnătura unui condei, celălalt se pulverizează peste literele primului, ca să nu se piardă. Nu sînt amîndoi băieți, nici bătrîni, ci se întîlnesc atunci cînd amintirile lui Emil se zbat de frica pieririi, învelite întîi într-o pînză și, dedesubt, în caietul lui. Tînărul Lucian își trăiește răfuiala cu bătăile de aripi ale copilăriei sub dificultatea sensurilor unei vieți ieșite la pensie pe care le-nțelege greu, care-l sfîșie cu preaplinul lor. Emil Stratin, bărbatul de vreo 60 de ani născut sub bombele războiului, care fumează exact cinci țigări pe zi și vorbește cu bufnițele, crește un scriitor în mintea fertilă, aburindă de imaginație a lui Luci.
Cățelul Zuri se gudură pe lîngă toate pățaniile copilului așa cum viața bătrînului s-a alintat pe lîngă poveștile din închisori ale tatălui, ale bunicului, pe lîngă trupul cald al mamei care s-a risipit într-o zi de iarnă printre fulgi și nu s-a mai întors.
Vechiturile sufletești ale lui Emil sînt scrise în cuvinte calde care se topesc în jurnalul lui Luci. Ele îi răsună tînărului în minte ca „un chiot cîntat, cu frînturi de sfîșiere”, ca vocile „din afara hotarelor lumii” a unor bufnițe. Îl izbesc în ochi ca o pală de vînt stîrnită de aripile lor pestrițe. Îl plămădesc și-l trec, într-un ritm de carusel, prin toate durerile și pribegiile pe care nu le-a apucat fiindcă s-a născut prea tîrziu.
Memoria lui Emil „ruginește încet” în scriitura firească a lui Filip Florian. Iar romanul trece iute prin suflet, fierbinte și bîntuitor ca privirea neagră, goală, adîncă a unei bufnițe de hambar.
Adaugă un comentariu