O tinerețe ridicolă
Navighează pe-o pagină de carte 22 aprilie 2013 Niciun comentariu la O tinerețe ridicolă 2O să vă regăsiți în pielea lui Daniel la fel de mult cum se regăsește și Cezar Paul-Bădescu. Nu se identifică leit, nu e imaginea sa ruptă din oglindă, e o reflexie deformată, cînd mai grasă, cînd mai înaltă, cînd reală, cînd imaginară. Poate doar întîmplarea a făcut ca Daniel să se plimbe pe făgașul vieții lui Cezar, fumînd în aceleași băi, aceleași țigări, avînd aceleași preocupări literare și aceleași frustrări adolescentine.
Însă în cartea „Tinerețile lui Daniel Abagiu”, Cezar Paul-Bădescu nu încearcă să scrie frumos. Mestecă ideile în frazele lungi și le scuipă alambicat, revine la ele după cîteva paragrafe ca să le abandoneze din nou. Scriitura sa pare a respinge orice formă a literaturii și a comercialului și este înțesată de comentarii ale autorului după fiecare povestioară, amintire, filă de jurnal intim sau de călătorie. Fără a cosmetiza, Cezar Paul-Bădescu descrie brut scenele din amintirile sale, acestea fiind, precum numele personajului său, Daniel Abagiu, de un ridicol și de un penibil care te face să strîngi din dinți.
Cînd la persoana a treia, cînd la persoana întîi, apropierea de personaj se face pe nesimțite iar anti-scriitura autorului mai degrabă stîrnește la lectură. Trăiești certurile lui Daniel cu părinții săi de parcă ai fi tu în fața blocului dăruind un inel de aur vecinei de care-ți plăcea cînd erai mic. Te bați odată cu Daniel, te îndrăgostești și uiți la fel de repede și simți aceeași îngîmfare pe care o simțeau patru băieți care se îmbătau vorbind despre literatură și simțind că își transformă camera de cămin în cenaclu. Ca apoi să plece să-i lase lui Nichita Stănescu o sticlă de vin pe mormîntul din cimitirul Bellu, de unde, fugăriți de cîini, să urineze în fîntînile arteziene „de pe Victoria Socialismului” ca gest de „maximă dizidență”.
Iar scenele de vulgaritate din scriitură nu dau nici culoare personajului și nici viață dialogurilor. Se adună și ele în coșarca de amintiri pe care Cezar Paul-Bădescu nici măcar nu a vrut să ni le spună. „Cine este interesat de felul cum mi-am format eu personalitatea? Pentru că, în fond, cine sînt eu?”
Adaugă un comentariu