Oile unei țări bezmetice
Navighează pe-o pagină de carte 15 martie 2011 Niciun comentariu la Oile unei țări bezmetice 5„Te uiți și te crucești” ar descrie starea celui care a citit „Bulversarea valorilor. Scrieri dintr-un timp buimac”, o culegere de texte semnate de Dan Tăpălagă. Nu pentru că uimește prin literatură ci, din contra, prin duritatea cu care este descifrată realitatea. Un tablou desenat cu prezicie, în care toate păcatele lumii au format o horă în jurul României, iar aceasta, bezmetică, nu mai știe cum să iasă din joc.
Cele cinci părți ale volumului, denumite „Teme”, formează un conglomerat de articole publicate pe site-ul www.hotnews.ro, cele mai reprezentative pentru demersul jurnalistului. Sînt consemnate efortul societății române de a imita procesul democrației, gîngureala așa-zișilor lideri de opinie, sistemul judiciar care se clatină la orice adiere de vînt primăvăratec, ecartul dintre „populațiile din est și comunitățile din vest”. Pentru prima, cele mai pertinente comentarii ale cititorilor sînt alăturate comentariului lui Dan Tăpălagă, iar gîlceava care transpare este ilustrează perfect starea de lucruri din România, țara din centrul preocupărilor jurnalistului. Unele din ele completează argumentul articolului, altele dezaprobă autorul, cultivîndu-se, în felul acesta, cultura dialogului onest.
În același volum își fac loc Păunescu, Iliescu, Elena Băsescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Becali sau Dan Diaconescu. Îi dezbracă pe toți cu acuratețe și îi reașează în ordinea unei societăți bulversate. Dan Tăpălagă galopează, prin scris, prin istoria recentă și comentează cu franchețe pașii strîmbi ai politicienilor și jurnaliștilor lipsiți de etică. Este dur și vivace, chiar dacă panoramarea se face cu ochi pesimist, într-o manieră tranșantă.
Îndemnul autorului este acela de a nu mai sta ca niște țînci neputioncioși în așteptarea suzetei. „Animalele risipite în junglă” caută alte vietăți să le lingă rănile. „Spațiul public s-a comprimat într-un țipăt strident, într-un lătrat ruginit, obositor”, ni se spune la final. Cartea toată e un editorial. De data asta, fără comentarii.
Lina VDOVÎI
Adaugă un comentariu