Războiul dinlăuntru
Navighează pe-o pagină de carte 21 martie 2012 Niciun comentariu la Războiul dinlăuntru 4Turnurile gemene au căzut și din fiecare colț al lumii se împart cărți diferite, într-un joc de interese greu de manevrat. Unii vor să supraviețuiască, alții fac planuri de atac, iar alții așteaptă să moară. Adam Kellas își așteaptă, inconștient, coborîrea din vechiul și confortabilul sine, observator al lumii care se dărîmă, în conturul unuia nou, clădit din oamenii și locurile care îl întîmpină în călătoria printre sentimente și arme.
Printre ploi de bombe și povești de viață, personajul principal se cutremură în fața panoramei de război descrisă fără prețiozități exotice.
Protagonist al romanului „Începem coborîrea” și alter ego al autorului, jurnalistul britanic James Meek, Kellas este un reporter rătăcit de identitatea ratată de scriitor și aruncat, voluntar, în zăduful afgan de după 11 septembrie 2001. Lumina scriiturii cumpătate și elegante cade pe portretul omului scindat de îndoiala că poate simți dragostea, de frustrarea ideii că oamenii sînt ipocriți, politici, adulteri. Refuzînd să scrie romane de duzină de dragul unui buzunar plin, bărbatul alege un drum minat, la propriu. De-a lungul lui o cunoaște pe Astrid, jurnalista americană care-l convinge că e capabil de iubire, doar pentru a stinge aventura lor la fel de subit precum a aprins-o.
Printre ploi de bombe și povești de viață pe care și le asumă, concentric, personajul principal se cutremură în fața panoramei de război descrisă fără prețiozități exotice. Iar angoasele sale sînt pictate pe fondul unui pelerinaj între cîmpurile de luptă din Afganistan, luxul saloanelor din Marea Britanie și o America mizeră, altfel decît și-o imaginase.
„Începem coborîrea” e un roman în care și structura, dar și conținutul converg în căutarea caracterului, a determinantelor morale de către un om care a uitat ce îi lipsea atunci cînd s-a azvîrlit pe pînza mîzgîlită cu terorism, compromisuri, relații amoroase frapante și o etică îndoielnică a literaturii moderne.
James Meek se ascunde în textura avidă de conflict a personajului său și-i construiește acestuia, din fragmentele unui univers actual incert, o tablă de șah pe care el devine rege anonim. În drumul său reușește să demoleze, una cîte una, bolile unei societăți care se clatină sub apăsarea infamiei contemporane și conștientizează că, de fapt, în război totul e permis. Chiar și dragostea.
Adaugă un comentariu