Semnul poeziei
Navighează pe-o pagină de carte 15 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Semnul poeziei 9
„Paginile astea au fost mereu într-o zodie a cancerului. Și, dacă au vreun rost, e acela de a arăta că poezia poate administra cancerul. Nu spun că-l poate vindeca, nici măcar că-l poate preveni; nu-s atît de exaltat; ci doar că-i poate da o bună administrare.” Asta spune Radu Vancu despre „Zodia Cancerului”, spre finalul jurnalului său ținut între anii 2012 și 2015. Fără să fie departe de un rezumat succint al memoriilor, confesiunea care se apropie de sfîrșitul lor definește aproape tot ce-ai să găsești în cele 350 de pagini. Cancerul, analizat atît drept boală, cît și drept un blestem abătut asupra creației (un soi de blocaj al scriitorilor), pare să fie axul în jurul căruia se învîrt zilele celor patru ani ai scriitorului.
Cartea lui Radu Vancu poate să fie o revelație pentru tine și dacă ești familiarizat cu lumea poeților contemporani români, și dacă le ești total străin. Notițele în care vorbește sincer, fără menajamente, pentru sine, despre poeții săi preferați, despre momentele petrecute alături de ei atît în cadrul unor ceremonii oficiale, cît și în nopți tîrzii în care stau pur și simplu la taifas, sînt de mare preț pentru viața literară românească. Un portret al poeziilor realizat pe categorii – în funcție de generații, de stiluri și de niveluri de prietenie – poate fi și el cu ușurință desprins dintre paginile cărții. Evident subiectiv, acordînd mai mult spațiu descriptiv poeților care-i sînt și prieteni, Radu Vancu nu cenzurează deloc întîmplările din viața lui, alături de cei care-l înconjoară; așa ajungi să dai ochii cu o scurtă biografie a lui Claudiu Komartin, cu Radu Nițescu și, deseori, cu Teodora Coman. Dacă nu i-ai citit încă, îți poți construi păreri despre firile și tipurile lor de scriitură din detaliile pe care Radu le oferă și, fără să fii neapărat încurajat să-i adopți părerile, îi poți cunoaște și te poți îndrepta spre lectura poemelor lor.
Paralel cu trecerea prin poezia cuprinsă între anii 2012 și 2015, cartea lui Radu Vancu este, înainte de toate, o serie de mărturii cuprinse într-un jurnal. Latura culturală este, prin urmare, dublată într-o manieră foarte aproape de perfecțiune de cea umană, emoțională. Un monolog, sau, mai bine spus, un dialog cu sinele său, seria cronologică de evenimente și sentimente nu îl ridică pe autor la rangul înalt de poet, pe care cititorul nu-l poate atinge. Contrar, îl umanizează și-l coboară pe acesta din carte pe pămînt, îl apropie de tine și-ți arată cît de mică e distanța dintre om și poezie.
Adaugă un comentariu