Sufocați de Nobel
Navighează pe-o pagină de carte 19 octombrie 2012 Niciun comentariu la Sufocați de Nobel 4„De ce nu iau românii premiul Nobel” ne explică Alina Mungiu-Pippidi într-un volum care reunește o parte din articolele sale publicate din 2005 pînă în 2012, în diferite publicații precum „Dilema Veche” sau „România Liberă”.
Textele reunite în acest volum tratează cu precădere probleme legate de sistemul educațional, de clasa politică, de cultură, este dezbătut statutul minorităților sau sistemul valorilor afișat în societatea de astăzi. Critic acid, aceasta comentează spectacolul mediatic din România într-un mod lipsit de inhibiții și subiectivism.
În articolul care a și dat numele cărții, autoarea denunță patriotismul exagerat al românilor și asumarea de către întregul popor a meritelor unei singure persoane. „Nu există popoare talentate sau mai puțin talentate”, ci doar proiecte ale societății mai bune sau mai rele. Astfel, autoarea apreciază că există o vină a noastră, a tuturor, că cei cu adevărat talentați nu au izbutit încă să culeagă un Nobel. În același articol amintește de Iorga sau Brîncuși, care s-ar fi împlinit indiferent de patria în sînul căreia și-ar fi găsit locul, și de tendința noastră de a ne agăța de asemenea nume, bătîndu-ne cu pumnul în piept pentru meritele lor, lucru care nu ne face nicidecum cinste. Autoarea crede că nu lipsa unor valori individuale ne împiedică pe noi să obținem un Nobel, ci lipsa valorii colective, a organizării noastre sociale, acestea fiind lucrurile care ne trag înapoi.
Într-un alt text, „De ce premiul Hertei nu e și al nostru?”, Alina Mungiu-Pippidi dă iarăși vina pentru nereușita noastră de a obține premiul pentru literatură pe lipsa de caracter ca nație. „Talent există din plin”, însă întreaga societate, sufocată de un sistem corupt sau guvernat de pile și nepotism înăbușă orice dorință de afirmare a adevăratelor talente.
Prin suita sa de texte, autoarea fragmentează întreaga societate românească, o diseacă atent și analizează fără tremur, cu o mînă sigură. Scriitura, cînd ironică și plină de farmec, cînd sensibilă cînd acidă, crează imaginea unei societăți sufocate de amintirea comunismului, unde nu s-a încheiat încă epurarea ideologică a instituțiilor statului și în care elitele sînt înăbușite înainte să prindă viață.
Adaugă un comentariu