Tanatos la mănăstire
Navighează pe-o pagină de carte 6 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Tanatos la mănăstire 5Era în vacanță. Iunie 2005, spre seară. Ziua trecuse pînă atunci liniștită, însă după știrile de la ora 19.00, pămîntul se răsturnase și părea că însuși Răul se aciuase pe teritoriul României. La mănăstirea Tanacu din județul Vaslui, preotul Daniel Corogeanu, ajutat de cîteva măicuțe, exorcizase o tînără diagnosticată cu schizofrenie, crucificînd-o. Așa a țipat presa națională cîteva luni. Cînd aproape se răcise subiectul, jurnalistul francez Paul Bruckner l-a înviat, iar „La possédée de Moldavie” a înspăimîntat lumea.
Un an mai tîrziu, în 2006, Tatiana Niculescu Bran publica la Editura Humanitas romanul „Spovedanie la Tanacu”, după ce autoarea cercetase amănunțit evenimentele premergătoare morții Irinei Cornici. Iar acestea, în viziunea ei, începeau cu dorința arzătoare a tinerei de a se mărturisi, pentru a primi iertare de păcatele din lume. Paraschiva, prietena fetei de la căminul de copii în care au crescut amîndouă, își aflase liniștea la mănăstirea Tanacu, iar Irina voia să-i urmeze calea și să-și găsească locul. Era frumos să vadă că toate maicile sînt importante în nimicnicia lor și îndeplinesc cîte un rol în iconomia obștii, fie că îngrijeau grădina mănăstirii, fie că făceau ascultare la vite. Ea, care rătăcise pe multe cărări, încă nu aflase această împlinire și pentru ca să se anine de ea trebuia să se mărturisească. Însă spovedania Irinei se întoarce împotriva ei, iar gîndul că a păcătuit cu diavolul o chinuie și-i amărăște sufletul. Necuratul se întrupează în mintea tinerei și în chilia ei, și astfel dărîmă oaza de liniște de la mănăstire.
Spre deosebire de reacția violentă a mass-mediei, în romanul „Spovedanie la Tanacu”, Tatiana Niculescu Bran nu dezvoltă senzaționalul faptelor, ci provoacă cititorii să trăiască alături de Irina, părintele Daniel, măicuțele de la Tanacu și doctorii care au supravegheat-o pe tînără. Ți se înmoaie sufletul cînd ea zace amorțită la spital, te sperii cînd dărîmă lucrurile din chilie cu forța unui titan și te bucuri cînd se adresează copilărește monahiei Neonila și părintelui Daniel cu numele de „mami” și „tati”.
Adaugă un comentariu