Țara pădurilor amare

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Țara pădurilor amare 8

Fiecare zi la căminul universi­tă­ții din Tokyo începea cu înălțarea so­­lemnă a steagului, la fel cum în fie­care seară scenariul se repeta, doar că pe dos. Toru Watanabe, protago­­nis­tul romanului, nu înțelegea, ori­cît s-ar fi străduit, de ce seara dra­pe­lul era co­bo­rît – vedea acest gest pe gea­mul ca­merei și-l considera mai de­gra­bă o lipsă de respect pentru to­­ți ja­po­ne­zii care lucrau în schimb de noa­p­te.

Romanul „Pădurea Nor­ve­gi­a­nă”, de Haruki Murakami, este o rememorare a perioadei facul­tă­­ții, un pretext al foii nescrise pe ca­re autorul îl folosește să povestească re­­lația foarte stranie dintre persona­jul principal și iubita prietenului său Ki­­zuki, pe nume Naoko, care se sinu­ci­se­se la vîrsta de 17 ani. Ajunși în To­­kyo la fa­­cultate, aceștia se în­tîl­ne­sc du­minicile. Fiindu-le amîndurora greu să-și fa­că prieteni, aceștia își petrec fie­­ca­re sfîrșit de săptămînă împreu­nă.

În timpul primului an de faculta­te, Watanabe reușise să-și facă doi prieteni – pe Nagasawa, un student ca­re-i împărtășea pasiunile, literatura și muzica, foarte înstărit și ambițios și Midori, o colegă răma­să orfană, a­lături de care Wa­ta­na­be se simțea foar­te în largul lui.

După o perioadă fără vești de la Naoko, plină de întrebări fără răs­pun­s și melancolia momentelor pe­tre­cute împreună, Watanabe află că a­ceasta este internată. Ajuns să o viziteze, el face cunoștință cu Rei­ko, o pianistă desăvîrșită – colega de ca­me­ră și noua prietenă a lui Naoko. Află acolo că sub denumirea de cli­ni­că se ascundea un loc foarte li­niș­ti­t, în mijlocul naturii, înconjurat de pă­duri dese, un loc perfect pentru a te reculege în pace.

La fel ca și în cîntecul al cărui nu­­­me îl poartă, „Norvegian Wood” (n.r.: „Pă­durea Norvegiană”, melodie cîn­ta­tă de formația Beatles), po­ves­tea ro­­ma­nului este plină de nostalgi­e, stări contradictorii sau difuze. O lu­nă de zile rătăcind prin Japonia i-a fost in­­suficientă pentru a-și pune la pu­n­ct gîn­durile și sentimentele, astfel că, în­tors la facultate, el se afla în fața a­celeiași neputințe de a lua o decizie sau a porni pe un nou drum. Pe toate pla­nurile, romanul este o antologie a lec­țiilor învățate de personaje, din pro­­priul trecut.

Livia RUSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top