Țara pădurilor amare
Navighează pe-o pagină de carte 8 decembrie 2011 Niciun comentariu la Țara pădurilor amare 8Fiecare zi la căminul universității din Tokyo începea cu înălțarea solemnă a steagului, la fel cum în fiecare seară scenariul se repeta, doar că pe dos. Toru Watanabe, protagonistul romanului, nu înțelegea, oricît s-ar fi străduit, de ce seara drapelul era coborît – vedea acest gest pe geamul camerei și-l considera mai degrabă o lipsă de respect pentru toți japonezii care lucrau în schimb de noapte.
Romanul „Pădurea Norvegiană”, de Haruki Murakami, este o rememorare a perioadei facultății, un pretext al foii nescrise pe care autorul îl folosește să povestească relația foarte stranie dintre personajul principal și iubita prietenului său Kizuki, pe nume Naoko, care se sinucisese la vîrsta de 17 ani. Ajunși în Tokyo la facultate, aceștia se întîlnesc duminicile. Fiindu-le amîndurora greu să-și facă prieteni, aceștia își petrec fiecare sfîrșit de săptămînă împreună.
În timpul primului an de facultate, Watanabe reușise să-și facă doi prieteni – pe Nagasawa, un student care-i împărtășea pasiunile, literatura și muzica, foarte înstărit și ambițios și Midori, o colegă rămasă orfană, alături de care Watanabe se simțea foarte în largul lui.
După o perioadă fără vești de la Naoko, plină de întrebări fără răspuns și melancolia momentelor petrecute împreună, Watanabe află că aceasta este internată. Ajuns să o viziteze, el face cunoștință cu Reiko, o pianistă desăvîrșită – colega de cameră și noua prietenă a lui Naoko. Află acolo că sub denumirea de clinică se ascundea un loc foarte liniștit, în mijlocul naturii, înconjurat de păduri dese, un loc perfect pentru a te reculege în pace.
La fel ca și în cîntecul al cărui nume îl poartă, „Norvegian Wood” (n.r.: „Pădurea Norvegiană”, melodie cîntată de formația Beatles), povestea romanului este plină de nostalgie, stări contradictorii sau difuze. O lună de zile rătăcind prin Japonia i-a fost insuficientă pentru a-și pune la punct gîndurile și sentimentele, astfel că, întors la facultate, el se afla în fața aceleiași neputințe de a lua o decizie sau a porni pe un nou drum. Pe toate planurile, romanul este o antologie a lecțiilor învățate de personaje, din propriul trecut.
Livia RUSU
Adaugă un comentariu