Un mileniu de rătăciri
Navighează pe-o pagină de carte 5 mai 2012 Niciun comentariu la Un mileniu de rătăciri 3Europa nu este doar un continent. Dincolo de diviziunea geografică, o ființă milenară locuiește din Balcani pînă în ținuturile fiordurilor și din peninsula Iberică pînă la văile Uralilor. Trupul ei a fost croit după numeroase invazii și prădări, iar spiritul său a prins viață din sîngele străbunilor noștri care au apărat pămîntul dîndu-și la schimb năvălitorilor zilele.
Ființa asta uriașă a fost întunecată la chip timp de un Ev, iar apoi a înflorit în Secolul Luminilor, cînd au fost ticluite primele charte ale drepturilor oamenilor. Pentru această realizare, pentru memoria strămoșilor, dar mai ales pentru bogăția culturală europeană care a schimbat lumea, în octombrie 2001, cînd America încă se afla la reanimare, după atacul terorist de pe 11 septembrie, Oriana Fallaci a publicat articolul „The Rage and the Pride” (n.r.: „Mânia și orgoliul”), sub forma unui text structurat pe mai multe ediții.
Cînd a văzut cum cele două turnuri au fost spintecate, jurnalista italiană stabilită în New York, a știut că trebuie să pună capăt tăcerii de peste zece ani în care nu mai colaborase cu cotidiene și a pus pe hîrtie lucruri tulburătoare, adevăruri aflate la îndemîna oricui, dar de care oamenii se feresc să le spună pe nume. Dintr-o suflare, cum și mărturisește, și-a strigat cu patos „Mânia și orgoliul”, denunțîndu-i pe cei care reprezintă o amenințare pentru întreaga lume, dar pe care, sub masca unei politici anti-rasism, îi primim în țările noastre, îi găzduim, le asigurăm un trai decent, în timp ce ei omoară în numele unui Dumnezeu care le promite cîte 14 virgine în palatele sale. Simți că autoarea Oriana Fallaci aproape plînge cînd spune că djihad-ul, sau Războiul Sfînt al musulmanilor, înseamnă moartea lumii, moartea Europei și mai ales moartea Italiei, patria sa dragă. Azi, continentul încă respiră. Greu, ca un bolnav intubat, căruia inima o ia razna la cea mai mică adiere de vînt.
Europa este acum o oaie rătăcită, care sîngerează în neștire, fără să o ridice cineva dintre mărăcini. Numai toiagul Orianei, cu care împrăștie tunete, o scoate din tăcere, îi amintește de pasiunea cu care luptau altădată locuitorii săi și o îndeamnă să se trezească, măcar cînd va bate ceasul al XII -lea.
Adaugă un comentariu