Un tablou cu două fețe
Navighează pe-o pagină de carte 30 mai 2012 Niciun comentariu la Un tablou cu două fețe 11Cîți dintre noi nu și-au pus întrebarea „eu pentru ce mi-aș vinde sufletul”? Tînărul Dorian Gray și-l amanetează fără remușcare pentru tinerețe și frumusețe veșnică, stropită din belșug cu vin scump și brandy. Tîrgul e încheiat aparent nevinovat, după ce prietenul tînărului nobil, pictorul Basil Hallward, surprinde frumusețea, inocentă pînă atunci, a acestuia, într-un portret.
Chiar înainte ca pînza să fie terminată, cînd artistul pune ultimele tușe, lordul Henry reușește să-i sădească în suflet păcatul și dorința de nemurire și scufundare în plăcere. „N-ar exista ceva pe lume să nu dau pentru ca tabloul să îmbătrînească în locul meu”, a fost semnătura care a pecetluit pactul pentru veșnicie și care a dat startul unei vieți dominate de păcat.
Toate personajele lui Oscar Wilde sînt conturate complex pe întreg parcursul romanului, atenție deosebită dîndu-li-se pînă și celor secundare. Pictorul Basil Hallward, un artist lipsit de culoare și personalitate, dar capabil să privească în sufletele oamenilor, este primul prieten al lui Dorian, care încearcă să-i păstreze inocența intactă. Lordul Henry, celălalt prieten al tînărului aristocrat, propovăduiește plăcerile, fără a avea însă curajul de a se afunda în ele. El devine astfel un mentor al lui Dorian Gray, hrănindu-l permanent cu scuze pentru orice făcea greșit.
Întregul roman prezintă o burghezie englezească dominată de micile plăceri ale vieții care le guvernează toate activitățile acesteia. Arta și muzica sînt locurile în care cei „cu spirit ales” reușesc să evadeze dintr-o societate al cărui liant îl reprezintă viciile. Iar Oscar Wilde creionează foarte fin aceste lucruri, reușind să emoționeze fără însă a exagera. Portretul lui Dorian Gray este o carte despre dorințele ascunse ale oamenilor și despre faptul că sufletul este cel care dă în final frumusețe trupului, iar lucrurile sînt mai valoroase tocmai pentru că nu țin pentru totdeauna. „Dacă vrei să fii mereu tînăr nu trebuie decît să îți repeți greșelile.”
Adaugă un comentariu