Piatra 007

Primul răcnet Niciun comentariu la Piatra 007 2

Cu toții ne reamintim desenele animate cu spioni, în care de fiecare dată erau nelipsite ro­bo-musculițele ce puteau să filmeze și să în­re­gis­treze sunetul dintr-o cameră în care rău­fă­că­torii își dezvăluiau planul. Ei bine, săptămîna trecută americanii au mai făcut un pas în a aduce la viață toate drăcoveniile din desene, pre­zentînd la întîlnirea anuală AUSA (n.r.: Aso­ciația Armatei Statelor Unite) o piatră spion. Cei care au construit dispozitivul, Lockheed Mar­tin, o companie americană ce se ocupă cu apă­ra­rea și securitatea aerospațială, au denumit pia­tra SPAN (Rețea Ad-hoc cu Auto-Alimentare).

Deși arată ca o simplă piatră de care cu ușu­rință te poți împiedica, SPAN are rolul unei san­tinele. La bază, dispozitivul este un sistem de senzori integrat, ce funcționează precum o plasă ce se formează singură pentru a oferi o su­praveghere nedetectabilă, folositoare atunci cînd vrei să protejezi o bază armată, sau alte puncte de interes. Ba mai mult, inginerii spun că senzorii pietricicăi se alimentează, orga­ni­zea­ză și vindecă în caz de impact singuri, iar rețe­a­ua este atît de deșteaptă, încît își poate direc­țio­na singură camera pentru a investiga. De exem­plu, dacă dispozitivul este lăsat să monitorizeze niște conducte petroliere, acesta poate observa dacă obiectivul păzit se află în pericol, și chea­mă automat un inginer care să poată remedia problema. Și, avînd în vedere că SPAM con­su­mă foarte puțin și că se alimentează singur cu energie so­lară, el poate funcționa mai mulți ani neîn­tre­rupt, fără ca cineva să fie nevoit să se întoarcă și să-i schimbe bateriile. Ar fi fost și greu pentru soldați să-l găsească, dacă adău­găm în ecuație și faptul că dispozitivul este de mărimea unui cartof.

Aceasta nu este prima tentativă de a crea o „piatră deșteaptă”, mai devreme anul acesta făcîndu-se vîlvă cînd cineva a pus pe Ebay un prototip asemănător pentru contra sumei de 10 milioane de dolari. Și armata britanică s-a fo­lo­sit de pietre, anul trecut fostul șef de personal al lui Tony Blair recunoscînd că în 2006, MI6, agen­ția secretă britanică, a folosit într-o misiune de spionaj la Moscova pietre din plastic prin in­termediul cărora agenții puteau comunica cu centrul.

Și după cum bine se știe că majoritatea ma­rilor inovații precum Internetul au trecut mai întîi prin mînile armatei, mă întreb cît o să mai treacă pînă ce Google Maps va avea astfel de dispozitive prin toată lumea, cu ajutorul cărora ne vom putea spiona vecinii, sau cînd ne vom putea conecta telefonele la Internet, lovindu-le cu o piatră.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top