Telefoanele nu vor mai exploda
Primul răcnet 13 martie 2017 Niciun comentariu la Telefoanele nu vor mai exploda 15Durata de viață a bateriilor cu care vor fi dotate telefoanele viitorului ar putea fi de trei ori mai mare, și asta datorită unei tehnologii dezvoltate de un cercetător de la Universitatea din Texas. Deși în vîrstă de 94 de ani, profesorul John Goodenough a descoperit, alături de asistenta sa, Maria Helena Braga, o nouă metodă de înmagazinare a energiei electrice, care va înlocui definitiv bateriile convenționale Li-Ion.
Bateriile Li-Ion, care au fost create de același cercetător, sînt acumulatorii pe care noi îi folosim pentru telefoanele mobile, pentru tablete și ceasuri smart, dar ele pot fi folosite și la crearea roboților sau la mașinile electrice. Deși acestea au mai fost îmbunătățite de-a lungul timpului, puterea lor de înmagazinare a energiei relativ redusă nu a permis evoluții spectaculoase în ceea ce privește durata unei încărcări.
Pe lîngă această limită, se adaugă sensibilitatea la variațiile puternice de temperatură sau la supraîncărcare – cauze care au dus la binecunoscutele incidente în care mai multe telefoane Samsung Galaxy Note 7 au explodat spontan. Practic, în cazul bateriilor Li-Ion, substanța predominantă, care facilitează înmagazinarea energiei în interiorului ei, este lichidă și încărcată cu electroliți. Prin această metodă sînt transportați ionii de litiu între Anoda (parte cu +) și Catodul (partea cu -), iar în cazul în care încărcarea bateriei se realizează mult prea repede, se poate produce o explozie.
Profesorul Goodenough spune că noile baterii, care nu au încă un nume, vor rezolva această problemă datorită electroliților de sticlă. Acestea au o densitate energetică de trei ori mai mare (dacă sînt comparate cu o baterie Li-Ion de aceeași dimensiune) și sînt mult mai fiabile. În plus, producerea lor este mult mai ieftină decît a celorlalți acumulatori. Descoperirea ar trebui să producă mașini electrice cu autonomie mai mare, telefoane mai sigure și ceasuri smart mult mai subțiri.
Singura limită întîlnită, descoperită pînă acum, este greutatea. Un astfel de acumulator, cu electroliți din sticlă, ar urma să aibă o greutate de 2,5 ori mai mare față de bateriile convenționale Li-Ion, dar cel care a făcut descoperirea speră ca aceasta să scadă odată cu perfecționarea tehnologiei. Momentan, acumulatorii cu electroliți din sticlă nu sînt utilizați în industrie, ei fiind doar la stadiul de proiectare. Profesorul Goodenough speră să obțină finanțarea necesară pentru a continua cercetările.
Adaugă un comentariu