Viitorul va circula pe două benzi

Primul răcnet Niciun comentariu la Viitorul va circula pe două benzi 17
Viitorul va circula pe două benzi

O firmă chineză pare să fi descoperit mi­j­lo­cul de transport în comun al viitorului. În­cer­cînd să găsească o metodă pentru a evita am­buteiajele frecvente din țara su­pra­po­pu­la­tă, inventatorii au creat proiectul unui autobuz care reușește să treacă peste circulația rutieră. Ju­mătate aerian, jumătate terestru, au­to­ve­hi­cu­lul va fi alimentat electric și va circula cu o viteză maximă de 60 km/h. Acesta va putea să treacă peste traficul a două benzi de circulație și va avea o capacitate de aproximativ 1400 de per­soane.

Compania susține că aceasta este alternativa pentru rezolvarea problemei aglo­me­ra­ți­ei din orașele chineze, întrucît nu va ocupa ni­ci­un loc pe drum. Ba mai mult, costurile unui astfel de autovehicul vor fi mult mai mici decît cele ale construirii unei rețele de metrou și se vor economisi anual peste 800 de tone de benzină și aproape 2500 de tone de emisii de gaz carbonic, în condițiile în care țara este frun­tașă la acest capitol. Autobuzul electric va ară­ta ca un catamaran, avînd două corpuri laterale care vor rula pe pămînt și corpul propriu-zis, în care vor sta călătorii.

Cu toate că pare o soluție salvatoare, nu tre­buie să ne așteptăm ca noile autovehiculele să invadeze brusc piața. Acestea vor trebui să trea­că cu brio probele din trafic, iar legislația ru­tieră va trebui modificată pentru a se evita e­ventualele incidente. Cu toate acestea, vor mai dura cîțiva ani pînă infrastructura va fi fi­na­lizată și se va produce numărul de autobuze necesare.

Propunerea aparține firmei chineze Transit Explore Bus și a fost prezentată la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale „High-Tech” de la Beijing. Aceasta a precizat că se lucrează de­ja la un prototip, care ar putea fi testat chiar în această vară, în orașu Chahgzhou.

Cu toate că este pentru prima dată cînd se va pune în practică, ideea nu este una no­uă. Ea a apărut pentru prima dată în 1996, cînd doi americani voiau să creeze o linie directă între Boston și Washington, trecînd prin New York. Ea a fost reluată în 2010, de către in­gi­ne­rul Song Youzhou, care a și pus bazele unui pro­iect, dar nu a mai fost dus la bun sfîrșit.

Text de Florentina TITULEAC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top