Windows țintește nota 10

Primul răcnet Niciun comentariu la Windows țintește nota 10 8
Microsoft Windows 10

Toți ochii internauților au stat pe Microsoft săp­­tă­mîna trecută, cînd, după eșecul cu Win­dows 8 de acum doi ani, gigantul IT a dezvăluit urmașul bătrînului sistem de operare. Însă spre surprin­derea tuturor, noul Win­dows (care va apărea la jumătatea anului viitor) nu are lîngă el numărul 9, ci 10. Unele voci spun că doar așa atît compania cît și utilizatorii vor ui­ta cît mai rapid de ticălosul de 8. Totuși, o altă te­orie susține că trecerea la 10 s-a făcut pentru a re­aliza eventuale conflicte cu Windows 95 și 98, pe care pasionații încă le mai chituiesc pe In­ter­net cu diferite update-uri.

Cea mai notabilă schimbare este revenirea bu­tonului de start, a cărui lipsă i-a determinat pe utilizatori să deteste Windows 8. De asemenea, renumitul buton a primit cîteva artificii vizuale și anume butoanele pentru aplicații prezente la sistemul de operare precedent care-l fac să arate mai bine și să-ți permită de exemplu să adaugi extensii cu ajutorul cărora poți vedea simultan ul­timele notificări de pe Facebook, cîte grade sînt afară sau cine a cîștigat derby-ul de aseară. De data aceasta, Microsoft nu s-a mai concentrat doar pe suportul pentru dispozitivele cu touch-screen, calculatoarele de birou (desktops) primind mai multă atenție. Interesant este și că Win­dows 10 va funcționa pe foarte multe dispoziti­ve, de la calculatoare la telefoane, tablete sau console Xbox. De asemenea, acum există și sprijin pentru dispozitivele hibride (ca de exemplu o ta­bletă cu o tastatură atașată), sistemul de operare adaptîndu-se imediat în folosul utilizatorului.

Din categoria lucrurilor noi, Windows 10 se laudă cu „task view”, un buton de pe taskbar care te ajută să vezi ce aplicații ai deschise și să o accesezi pe care vrei. Adică un fel de Alt-Tab care arată mai bine și e mai ușor de folosit. Noul sistem de operare vine și cu „multiple desktops”, adică practic mai multe ferestre pe care le poți personaliza cum vrei, Microsoft pretinzînd că îm­bunătățește abilitatea de multitasking. De pildă, poți deschide toate aplicațiile personale într-o fe­reastră de lucru și aplicațiile pentru muncă în cealaltă, avînd posiblitatea să le schimbi în funcție de priorități.

Legat de costuri, gigantul IT încă nu a dez­vă­luit un preț, însă există foarte multe zvonuri care spun că posesorii de Windows 8 vor primi gratuit următoarea versiune. Păcat că nu-i valabil și pentru versiunile piratate.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top