Wresling cu metafore
Scor la pauză 11 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Wresling cu metafore 12Măștile impresionante ale luptătorilor din Lucha Libre datează încă din vremurile aztece. Acestea sînt foarte colorate și reprezintă tot felul de zei antici, a căror identitate o împrumută luchadorii (wreslerii).
De scurt timp, în Peru, a apărut un sport ce folosește aceleași măști. Diferența este că în Lucha Libro, competitorii ce se întîlnesc în ring față în față nu se iau la pumni, ci primesc trei cuvinte, un laptop conectat la un ecran gigant și cinci minute să scrie o poveste folosind cuvintele date. La sfîrșit, cel care pierde trebuie să-și dea masca jos, în timp ce cîștigătorul se califică pentru runda următoare, de peste o săptămînă. Tot ce scriu luptătorii, inclusiv erori, paragrafe șterse sau fire narative rupte, sînt proiectate live pe ecran, într-o încăpere în care tinerii stau la coadă să poată ajunge. La sfîrșit, juriul ajutat de către public alege cîștigătorul, premiul cel mare reprezentînd un contract de publicare pentru cartea pe care trebuie să o termine în șase luni de la runda finală.
Seturi de cuvine precum „maimuță, bilet de avion și dicționar” se transformă în povești despre dansatori de flamenco sau turiști americani. Cît despre măști, acestea le oferă participanților un sentiment de siguranță și libertate de exprimare mai mare știind că nimeni nu-i poate recunoaște în timpul jurizării. Cîștigătorul final este ultimul care-și va da masca jos, iar asta se va întîmpla la evenimentul în care își va lansa cartea pentru care a cîștigat contractul.
Oficialii care au fondat Lucha Libro spun că acest sport este de fapt și o investiție în cultură, asta după ce, în urma unui studiu realizat în 2009, a reieșit că elevii din Peru se află pe locul 62 din 65 cînd vine vorba despre înțelegerea unui text. Unde mai pui și faptul că publicațiile din Peru sînt scoase într-un număr foarte limitat și acestea cu prețuri variind între 70 și 100 de lei, consecința directă fiind o bază mică de cititori.
Ar fi interesant de importat și la noi acest sport, mai ales că și România ocupă o poziție modestă în topul de mai sus. Ce-i drept, nu știu însă cum s-ar descurca într-o țară în care site-urile cu știri din sport sînt dominate în proporție de 90% de fotbal.
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu