Acasă, la distanţă de un bliţ
1001 de chipuri 2 martie 2018 Niciun comentariu la Acasă, la distanţă de un bliţ 248
Prima dată cînd a pus mîna pe-un aparat foto era în clasa a IX-a și tocmai intrase la liceu. Era un aparat mic, chinezesc, cu care Vasile Iacob s-a împrietenit repede și de care nu s-a putut despărți o vreme. Evoluția mașinăriilor care i-au trecut prin mînă s-a produs treptat. În 2000, cînd a terminat liceul, și-a luat un al doilea aparat, puțin mai complex decît primul, dar abia prin 2008 a început să folosească un DSLR și să facă poze „responsabil”.
Cînd a început Facultatea de Construcții, Vasile și-a transformat pasiunea în meserie și-a început, împreună cu un prieten, să participe și să facă fotografii pe film la tot felul de evenimente, astfel că după un timp investiția în aparatură foto-video i s-a întors de cîteva ori. După ce-a terminat masterul și mai apoi doctoratul, a predat timp de șapte ani la Facultatea de Construcții, dar cînd a simțit că nu-și mai găsește locul acolo a început să lucreze la Arcadis, o companie de proiectare, consultanță și inginerie. În 2013 s-a înscris la un curs de fotografie organizat la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” și tot atunci a devenit și membru al Clubului de Fotografie. Spre sfîrșitul anului 2013, deși intrase în Club de puțin timp, Vasile a avut prima expoziție personală pe care a numit-o „Călător prin sentimente”.
Acela a fost momentul care l-a determinat să-și promită că anual va avea cîte-o expoziție proprie, unde-și va strînge la un loc imaginile și le va da spre vizionare și altora. Astfel, timp de cinci ani consecutiv, Vasile a expus poze din călătoriile sale de prin țară, dar și din Munții Dolomiți, Italia, sau din Doha, Qatar, unde a locuit timp de un an, fiind coordonatorul unui proiect. Expozițiile au purtat numele de „Jurnal de călătorie”, pentru că, spune el, cele mai multe dintre poze s-au născut din îmbinarea utilului cu plăcutul și-au fost făcute fie în timpul vacanțelor, fie în frînturile de timp prinse între activitățile de zi cu zi. Dintre cele cinci expoziții de pînă acum cel mai aproape de suflet îi este ultima, „Acasă”. Ideea i-a venit într-o seară, în timp ce discuta cu o prietenă despre sensul cuvîntului „acasă”. Atunci i-a trecut prin cap să dea o definiție proprie termenului printr-o colecție de imagini din locuri care i-au folosit drept păvază de-a lungul timpului.
În 2015, un designer din New York, care s-a ocupat de îmbrăcămintea pentru filmul Man in Black și de cîteva dintre ținutele cîntăreței Beyonce, i-a trimis un email prin care îi cerea acordul de a folosi o poză de-a sa în cartea pe care urma să o lanseze. „Faptul că numele tău a apărut într-o carte de genul acesta e cea mai mare mulțumire”, spune Vasile, în timp ce răsfoiește revista cu pagini lucioase în căutarea imaginii sale. Mulți i-au zis că îl regăsesc în fotografiile pe care le face, dar pentru Vasile fotografia e ceva mult mai simplu de atît – e simpla bucurie de a te urca în mașină, într-o zi însorită, și de a te avînta pe dealuri, cu aparatul foto în brațe și cu un hamac în portbagaj.
Fotografie deschidere: Cătălina Neculau
Cîteva dintre fotografiile făcute de Vasile Iacob:
Adaugă un comentariu