Chimia se studiază ascultînd Beethoven
1001 de chipuri 14 martie 2017 Niciun comentariu la Chimia se studiază ascultînd Beethoven 24„Mi-ar fi plăcut să cînt la pian. Îmi place ca instrument şi tot ce oferă un concert de pian”, îmi spune zîmbind profesorul universitar Maria Gavrilescu din biroul său, aflat la etajul I al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului. Înaltă, blondă, cu părul tuns scurt și mereu cu zîmbetul pe buze, o găseşti dacă te laşi ghidat de muzica clasică, pe care o ascultă mereu, pentru că asta o ajută să lucreze. A devenit profesor aici, în domeniul ingineriei și al managementului mediului, prin ´95, după ce şi-a dedicat 15 ani din viaţă cercetării, pentru că a vrut să vadă cum este să fii la catedră. „Cînd am venit aici, lucrînd cu tineri, am devenit alt om.”
A lăsat Bucovina în urmă, acolo unde a copilărit, imediat după ce a terminat școala generală şi s-a mutat în Iaşi pentru a-şi continua studiile, unde s-a dedicat încă de la început studierii ingineriei chimice. „În liceu am studiat chimia și profesorii m-au solicitat în facultate pentru stagii de cercetare”, spune Maria Gavrilescu, adăugînd că a muncit mult, pentru că fără muncă nu se poate. La fel încearcă să își convingă și studenții că totul se face cu măsură. Nu crede în oamenii care au peste noapte o carieră de succes, pentru că acestea se vor prăbuși mai devreme sau mai tîrziu.
Maria Gavrilescu recunoaște că uneori renunță la petrecerea timpului liber și la cîteva ore de somn pentru a reuși să le facă pe toate, dar știe că toate acestea sînt necesare pentru a edita un jurnal de mediu, care apare din 2002, și la care a lucrat mereu cu entuziasm. Înainte de a fi publicat, un articol trece de șase-șapte ori doar prin mîna ei și este editat de specialiști străini. „Asta a fost provocator. Sînt numere consistente, nu fiţuici”, povestește Maria Gavrilescu în timp ce îmi arată pe unul din rafturile bibliotecii din birou colecția publicațiilor.
Și-a decorat biroul cu tablouri cu flori multicolore și rame albe, pentru că iubește și această artă. I-ar fi plăcut să picteze, mereu i-a făcut plăcere să facă foarte multe lucruri, dar a încercat să facă totul cu măsură.
Deși și soțul ei este profesor universitar, fiul lor a preferat domeniul IT, pentru că, spune mama lui, de mic s-a îndrăgostit de calculator. În schimb, i-au transmis pasiunea pentru muzică, iar după ce a învățat să cînte singur la chitară și a cochetat o perioadă și cu vioara, acum a decis că-i timpul ca și mama s-a să-i urmeze exemplul. Maria Gavrilescu surîde cînd îmi povestește de intenția fiului său. „Și-a cumpărat nişte clape şi încearcă să mă-nveţe. Dacă m-aş mai naşte o dată poate că aş deveni pianistă.”
Adaugă un comentariu