Cotele neștiute de pe rafturi
1001 de chipuri 22 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Cotele neștiute de pe rafturi 8„Studenții nu știu nici măcar că biblioteca are site”, îmi spune Adina Postolache, o femeie brunetă, care izbutește zilnic să nu se piardă printre rafturile înalte și ticsite cu cărți ale Bibliotecii Facultății de Geografie și Geologie. Lucrează aici ca bibliotecar din 2003 și deși a terminat Istoria, îți poate vorbi despre rîuri, munți și ape, spunîndu-ți și ce cote au cărțile în care s-a scris despre ele. Este calmă, răbdătoare și îi explică fiecărui student în parte cum să caute cărțile de care are nevoie pe site, să se uite dacă e volum de poezii, album de fotografii sau literatură de specialitate. „Mulți dintre ei vin cu tema proiectelor pe care le au de făcut și se așteaptă să găsească lucrări cu acel nume”, povestește Adina Postolache în timp ce o domnișoară intră pe ușă și întreabă „aveți ceva despre Munții Apuseni?”. Bibliotecara oftează, se ridică încet de pe scaun și se oprește pe al doilea rînd de rafturi, de unde ia o carte groasă, cu copertă neagră; e doar una din zecile de cărți ale căror cote le știe pe de rost.
Stă înconjurată de peste 60.000 de unități bibliografice în fiecare zi, iar cînd niciun student nu deschide ușa pentru a se furișa înăuntru, inventariază cărți. Le trece în sistemul electronic după nume și autor, iar de cele mai multe ori le adaugă și cuvinte cheie, iar asta presupune să le răsfoiască. „Stau cu dicționarul lîngă mine pentru că sînt termeni de specialitate pe care nu îi înțeleg”, spune bibliotecara, în timp ce-și aranjează mînecile bluzei.
Cu părul prins lejer într-un coc, Adina Postolache mărturisește, din spatele calculatorului în care trece toate cărțile care sînt împrumutate și apoi returnate, că nu există o meserie care să i se potrivească mai bine. A dat concurs pentru postul de bibliotecar la scurt timp după ce a absolvit facultatea și a fost repartizată în Corpul B al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru că doar la Biblioteca de la Geografie erau posturi libere. „Sînt studenți care nu știu ce este Idem și Ibidem. Nu știu să facă diferența dintre o carte și un articol”, povestește bibliotecara, care-i cheamă adesea pe aceștia după ora 14.00, cînd este mai liber, pentru a-i învăța cum se scrie și cum se citește o bibliografie. Unii înțeleg din primul an și revin ulterior cu cote la bibliotecă, dar despre alții spune însă că ajung în anul al III-lea și se prezintă la bibliotecă cu numele temei de licență și așteaptă să primească cărți.
Deși stă zilnic înconjurată de tot felul de volume, Adina Postolache mărturisește că nu are timp să citească în timpul serviciului pentru că ușa se deschide de cîteva zeci de ori pe zi, iar unii studenți poposesc și zeci de minute. Doar în vacanțe reușește să treacă de partea cealaltă și să devină cititor, răsfoind ce îi face ei cea mai mare plăcere – cărți de beletristică.
Adaugă un comentariu