Cu ochii pe Ceahlău și Prut
1001 de chipuri 8 decembrie 2011 Niciun comentariu la Cu ochii pe Ceahlău și Prut 4Pe dealul Copou, acum două decenii, cît vedeai cu ochii erau numai vii. Azi, pe locul fostelor plantații de struguri s-au înălțat case peste case, iar mai sus de ultimele blocuri de lîngă Universitatea de Agronomie, o curte cu casa în vale ține porțile deschise mereu. Păcat doar că nici șoferii nu pot fi de ajutor turiștilor rătăciți pe aleea ce duce spre Breazu. Dacă vrei să ajungi sigur la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” mai bine urci cu harta în buzunar pînă la vila academicianului, cumpărată în 1909 cu 86.334 de lei.
Turnul casei apare ca un palat, în jurul căruia, pe cele opt hectare, se plimbau cîndva domnițe cochete. Cînd ajungi mai aproape, castelul dispare. Nu mai este așa grandios cum se ivea de la distanță. Îl păzește un maidanez pestriț, care a rămas în locul lui Aco, un cocker alb cu pete negre care-l însoțea la vînătoare cu drag pe Sadovenu. În vila cochetă, cu ferestre vieneze, șiruri apăsate își fac loc în tencuială. Nici nu ai crede că bucăți de perete nu au căzut deja pe fața lui Sadoveanu. „Fruntea largă, ochii albaștri, nasul micuț și obrăjorii cărnoși și proaspeți” sînt încă neacoperiți de praf. Noroc că autoportretul scriitorului se află mai în mijlocul camerei, pe unde acoperișul nu dă semne de sfărîmare.
Urmașii lui Sadoveanu
În ultima cameră, unde lumina ajunge mai greu, sînt expuse cărțile de tarot alături de colan, șorț și stilet, însemnele „Marilor Arhitecți Universali” de pretutindeni.
În trecut, locul în care se află acum locuința pășcăneanului care în 1900 a fost ales director la Teatrul Național, servea drept podgorie vornicului Ilie Kogălniceanu. Iar după ce luptele din timpul războiul independenței au distrus culturile, s-a ridicat vila pe care Mihail Kogălniceanu a închirit-o lui George Enescu, delegat oficial de la București ca să se ocupe de Opera Națională din Iași. Cam în același timp și Mihail Sadoveanu s-a retras pe domeniul familie Kogălniceanu, deoarece trebuia să vină des de la Fălticeni să se ocupe de activitatea teatrului. Cei doi maeștri aveau să locuiască împreună timp de trei ani și să pună la comun cu ceilalți chiriași amintiri despre șase camere. Și acum, într-una dintre ele pianul încă îl așteaptă pe Enescu, în timp ce în colț, e pus la păstrare costumul de academician al scriitorului rătăcit de multe ori pe Siret. În Iași, mărturisea acesta, cînd a primit titlu de Doctor Honoris Causa la „Cuza” că vrea să rămînă pe vecie. „Oriunde m-ar purta valurile vieții , dvs. știți că mă întorc aici așa cum albina care explorează cîmpia și cerul se întoarec la roiul său, fără de care poate trăi. Nădăjduiesc că și popasul meu din urmă, cel definitv tot aici va fi”.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu