Despre cum să nu spui niciodată „nu”
1001 de chipuri 12 octombrie 2015 Niciun comentariu la Despre cum să nu spui niciodată „nu” 294Dintre toți oamenii împrăștiați întîmplător în fața universității n-ai cum să n-o identifici pe Stavroula. Te ajută tot sufletul ei întins perfect pe față și zîmbetul pe care ți-l îndeasă-n brațe direct de la prima formulă de salut. „Poți să-mi spui Stav”, îmi zice, făcîndu-mă să răsuflu ușurată și nelăsîndu-mă să fac parte dintre cei care-i reinventează numele ori de cîte ori trebuie să-l pronunțe. Nu-ți lasă timp să-ntrebi prea multe și te încarcă automat cu o agitație de nedescris. În fiecare secundă pare să pregătească un plan pentru mai tîrziu și te face să realizezi c-ai și tu nevoie de unul. Că ar fi cazul să faci ceva pentru omenire.
Stav e originară dintr-un sat situat pe insula Lesvos, unde, mă asigură că aș putea găsi cel mai bun ulei de măsline și cel mai bun ouzo din întreaga Grecie, un fel de băutură alcoolică tradițională a lor. A venit în România la 17 ani și-acum vorbește despre Iași de parcă ar fi orașul ei natal. Nu i se strecoară în voce nicio schimbare a tonalității atunci cînd îmi vorbește despre familia ei de-acasă și face trecerea la, așa cum își numește prietenii, familia ei din România. Ar fi putut să aleagă oricare altă țară; nu i-ar fi fost deloc greu să meargă să studieze în Germania, identificîndu-se cu țara mai ușor. Îmi explică vioaie c-a fost educată după un amestec de principii nemțești amestecate cu cele ale grecilor, mama sa fiind născută în Germania și părăsind țara doar pentru a se căsători în Grecia, cu tatăl său.
Nu regretă deloc, în ciuda tuturor posibilităților, că a ales România. A avut motivele ei: promitea un trai mai ieftin, o facultate care-o invita să studieze medicina amănunțit și o multiculturalitate care nu i-a înșelat deloc așteptările. „Văd Iașul devenind mai bun de la an la an și sînt mîndră de orașul ăsta care nu te lasă să simți frica nici măcar la 4 dimineața”, îmi spune plimbîndu-și mîinile optimistă pe masa de sticlă și apoi privindu-mă cu sinceritate-n ochi.
„Prima regulă a mea este să nu spun niciodată nu atunci cînd cineva îmi cere ajutorul” și, din ce-mi povestește, realizez că n-au fost puțini cei care l-au cerut. O privesc uimită și-mi dau seama că-n fața mea e așezată o fată de 20 de ani, slăbuță, pe fața căreia stau doi ochi mereu în mișcare, în spatele unor ochelari cu rame negre. Anul IV la Universitatea de Medicină și Farmacie la numai 20 de ani nu pare s-o sperie deloc. Ba chiar pare s-o motiveze continuu.
Cînd vorbește de voluntariat, aproape că poți să-i vezi pe lentilele ochelarilor sclipiri mărunte, ca-n desenele animate. E voluntar peste tot în timpul anului universitar și e voluntar și-n vacanță. În vară s-a întors acasă și, alături de o asociație numită „Médecins du Monde Greece”, a avut grijă de refugiații care ajungeau în Grecia. Dacă vrei să afli ce vrea să studieze din întreaga medicină, se uită la tine uimită și-ți spune „totul”.
Vrea să fie chirurg generalist și cînd te privește fix și afirmă că studiază din greu pentru că vrea să se alăture Medicilor fără Frontiere, te sperie puțin. Stav îmi zîmbește. Are dreptate, „n-ai nevoie de niciun ban, nu trebuie să înțeleagă nimeni limba în care vorbești. Ajutorul chiar îți poate fi răsplătit printr-un zîmbet”. Alexandra CREANGĂ
Adaugă un comentariu