Doctor în pașii de dans
1001 de chipuri 22 octombrie 2014 Niciun comentariu la Doctor în pașii de dans 27La ora la care mai toate furnicile orașului mișună înapoi spre mușuroaie, Emil Păduraru încă nu și-a încheiat programul de lucru. „Eu mă recomand prin oameni, de aceea dansul vostru trebuie să iasă perfect”, îi spune cu glasul unui părinte grijuliu unui viitor mire, necăjit de corpul său care nu vrea să se lase purtat de sunetul de vals. Antrenorul însă știe care-i problema. Nu-i ca la copiii de grădiniță care „au hardul gol” și înainte de a-i învăța cum să-și lase picioarele vrăjite de muzică, în cazul celor mai în vîrstă, Emil Păduraru trebuie să-i scoată dintr-o carapace construită cu ziduri de griji și angoase. Acesta e și motivul pentru care președintele clubului de dans sportiv „Unic” din Iași are grijă ca toți cei care-i calcă pragul sălii să învețe mai întîi plăcerea dansului, pentru ca performanța să vină după aceea.
Legătura antrenorului cu lumea dansului o are formată încă din grădiniță, amintindu-și și acum de pașii pe care i-a făcut la Cîntarea României, sub ochii „Tovarășului”. A mai cochetat puțin prin liceu, pentru ca mai tîrziu, în perioada studenției să se vadă coborînd Copoul, la opt seara pînă în Tudor, acolo unde era sala. Așa l-a întîlnit mai apoi și pe Corneliu Tătărau, președinte al clubului de dans „Elegance”, menționîndu-mi modest de mai multe ori că acesta din urmă i-a fost mentor. După ce „Elegance” și-a mutat sediul în Casa de Cultură a Studenților, Emil Păduraru era atît de absorbit de pasiunea sa încît ajunge să predea acolo, deși de fiecare dată cînd vorbea cu mama sa, aceasta îi spunea în glumă că nu o să ajungă prea departe cu dansul. Bărbatul a continuat însă după mai multe competiții unde pierde în fața altor băieți mai tineri, realizează că rolul său nu e pe scenă, ci în sala de repetiții unde îi poate îndruma pe alții către succes. Astfel el, șef de promoție la Horticultură împreună cu partenera sa, doctor în stomatologie decid să-și formeze propria sală de dans.
Treptat, după ce reușește să termine și doctoratul la aceeași facultate, antrenorul spune că a renunțat aproape complet la viața academică. „Cînd am dat la facultate am zis că voi face Horticultură toată viața. Acum s-a întîmplat să mă ocup de dans ca meserie, iar horticultura e ca un hobby acasă.” Chiar și așa, zîmbind ca un copil care și-a găsit jucăria preferată, îmi spune că nu regretă alegerea făcută, iar legătura pe care a descoperit-o între dans și horticultură este că ambele se ocupă de „frumos” și „sănătate”.
Unul din singurele regrete pe care bărbatul le are, este că dansul sportiv nu este unul accesibil oricui, ci „la fel ca și în tenis, doar unei anumite categorii. Adică nu ai nevoie doar de talent și un părinte înțelegător, ci și de o situație materială bună”. Totuși, Emil Păduraru a încercat mereu să le transmită din entuziasmul și energia sa cursanților, în special copiilor, glasul doctorandului animîndu-se de fiecare dată cînd vorbește despre ei. Printre colaborările cu diferite grădinițe, antrenorul mai lucrează și cu niște ștrengari de la Școala Specială pentru surdo-muți „Constantin Păunescu” din Iași, unde a descoperit „o altă experiență de viață”. Alături de aceștia a reușit să ia premiul doi la un concurs de dans și recunoaște că un dascăl trebuie să predea cu „foarte multă dragoste, pentru că nu informația e cea mai importantă, ci modul cum o transmiți”.
Adaugă un comentariu