Meserie strînsă în dibluri
1001 de chipuri 16 mai 2012 Niciun comentariu la Meserie strînsă în dibluri 7Pe peronul gării din Iași, lîngă ușa albă și înaltă a unei foste magazii, e-un colț din geamuri termopan prin care se văd pungi colorate și sticle cu licori arămii așezate pe rafturile de sus, aliniate ca la expoziție.
La mesele roșii din fața prăvăliei de sticlă se-adună călători înfometați ori furați de gîndul unui păhărel cu tărie și domnu’ Nicu nu e niciodată singur la tejghea. De 15 ani stă în triunghiul acela și ascultă povești. Cine-l cunoaște, însă, îl știe de „dom’ inginer” și el zîmbește doar pe jumătate cînd e salutat așa.
Din ’79 a lucrat la IMAMUS sau Întreprinderea de Mașini Agregat și Mașini Unelte Speciale, una dintre uzinele care-au căzut odată cu comunismul. „Știi cum e… schimbarea șefului – bucuria nebunilor? Așa și cu schimbarea regimului”, glumește domnu’ Nicu. Era o făbricuță în capătul Metalurgiei, cum mergi spre Baza 3. Mai mult de 1200 de oameni nu munceau în secțiile ei care, încet-încet, au ajuns ruine. După ’90, un grup belgian, Baume-Marpent-Thirion, a vrut s-o cumpere dar „cînd au venit și-au văzut «finanțele» au renunțat”.
De la capăt, cu chitara și televizorul
În uzina ieșeană a ajuns, de fapt, după ce s-a întors din Craiova, de la Oltcit, o altă poveste în dreptul căreia se oprește cu pumnul pe masă, strîns a ciudă. „Am vrut să mă fac muntean”, și zîmbește prietenește, „fosta soție prinsese repartiție la Oltcit și-am lucrat acolo mai bine de șapte luni. Ăsta era visul meu și ăla era locul”. Însă cum n-a putut rămîne chiriaș la o colegă de facultate, a trebuit să se-ntoarcă la Iași. La IMAMUS era inginer principal I, „la revoluție eram uite-atîta de-aproape de nivelul maxim în funcție, dar na…”, se oprește bărbatul, în timp ce-și apropie degetele demonstrativ. Pînă-n ’93 a dibuit uneltele în fabrică, într-o secție de produse unicat, unde construia prototipurile celor mai noi mașinării ce realizau piese. „Am lucrat o dată chiar pentru Oltcit și-au venit să verifice produsul. Greșisem ceva și l-au plimbat pe bietul om pe la teiul lui Eminescu pîn-am rezolvat”, își amintește amuzat.
A demisionat, n-a așteptat să cadă uzina cu tot cu el, și a format o societate comercială împreună cu alți doi foști colegi, pe-un capital măsurat într-un televizor color și-o chitară. „Vreun an de zile am tîrît navete printr-un sat de lîngă Prut pînă cînd grupul s-a destrămat și-am rămas numai eu”, îmi povestește domnu’ Nicu de prima lui afacere.
S-a întors iar la Iași, cu trei tonete care s-au făcut în scurt timp nouă și tot așa s-a înmulțit și munca. Abia apoi a ajuns în colțul lui de sticlă de pe peronul gării. E încă îndrăgostit de vechea meserie. „Știi cum era desenul tehnic pentru inginer? Cum ar veni faptul că mă uit la punga aia și văd ce scrie pe ea” și arată către un pachet roșu de sticks-uri. Are privirea încă tînără domnu’ Nicu și ochii îi sînt sinceri ca glasul cînd îmi spune că „cel mai mare regret mi-e că nu mi-am putut face meseria pînă la capăt”.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu