O mînă divină îi așază Anei calea
1001 de chipuri 8 octombrie 2014 Niciun comentariu la O mînă divină îi așază Anei calea 21Acasă în Popești, lumea o știe de Ancuța, fata cea mare a familiei Onișor, care a plecat din sătucul de lîngă Podu Iloaiei cu gînduri mărețe. Să zboare zilnic printre nori și să se fie celor de acasă sprijin pentru totdeauna. Ana i se spune numai la Iași, la școală, acolo unde a ajuns pentru că-i plăcea să învețe, dar și pentru că un pumn de oameni și-au unit eforturile pentru ca eleva să fie absolventă de liceu, iar acum o studentă cochetă.
„Primii doi ani de liceu a fost mai greu să mă descurc, pentru că mă ajutau ai mei cum puteau, dar noi sîntem șase frați, iar părinții nu lucrează. De fapt, cel care m-a ajutat mai mult a fost bunicul care m-a susținut necondiționat poate și pentru că sînt prima lui nepoată și m-a îndrăgit dintotdeauna”, spune încă de la început Ana, mîndră că are un asemenea bunic pe care s-a putut baza atunci cînd se termina luna și căminul trebuia plătit. În clasa a XI-a, Dumnezeu i-a pus mîna pe frunte, cum îi place Anei să spună atunci cînd în cale îi apar șanse incredibile. Îngîndurată că trebuie să dea bursa pe care o primea la Liceul Pedagogic pentru întreținere, eleva a aflat atunci de la o colegă de Asociația „Pro Ruralis” și, după ce a vorbit cu profesorul Victor Geangalău, spunîndu-i că are mare nevoie de o șansă și că nu o să dezamăgească, Ana a fost admisă în program. „A fost ceva foarte spontan și o să-i rămîn veșnic recunoscătoare domnului profesor. I-am promis că după ce termin facultatea, o să mă ocup de PR pentru asociație și o să trîmbițez proiectul peste tot, pentru că știu că-i este greu să găsească sprijin”, povestește studenta, care acum speră să intre în program și sora sa Iustina, cea de care se simte mai apropiată pentru că-i seamănă.
Greutățile însă nu i-au oprit să-și crească copiii frumos, să-i obișnuiască cu „cei șapte ani de-acasă”
Este vorbăreață, energică și crede că e „deschisă provocărilor”, iar acum este elevă în clasa a IX-a la Liceul „Gheorghe Asachi” din Iași. Ana mai are o soră, Diana, elevă în clasa a XII-a la Liceul „I.C. Ștefănescu” din oraș și încă trei frați mai mici, unul în clasa a III-a, altul la început de gimnaziu și încă unul în liceu, în clasa a X-a, dar care nu a putut veni la Iași tocmai pentru că părinții nu-și permiteau. „2-3 lei pentru navetă mai găsesc, dar să plătească lunar cîteva milioane pentru navetă nu aveau de unde și atunci fratele meu face liceul în Podu Iloaiei, aproape de casă”, spune Ana, explicînd apoi că părinților săi le place munca, să nu se înțeleagă greșit, dar, deși au încercat de mai multe ori să se angajeze, nu au reușit să găsească ceva stabil.
Greutățile însă nu i-au oprit să-și crească copiii frumos, să-i obișnuiască cu „cei șapte ani de-acasă”, pentru ca oriunde ar ajunge, să se vadă că, deși au avut multe lipsuri, educația nu a fost unul dintre ele.
„Îi îndemn pe toți părinții să facă mai mulți copii, pentru că este un sentiment minunat să ai mai mulți frați. Noi chiar dacă sîntem o familie numeroasă și știm ce este greul, nu ne plîngem de milă și nu ieșim din casă posomorîți ca să atragem atenția. Părinții ne-au învățat dintotdeuna să fim respectuoși și ne-au cultivat principiile unei societăți educate. Eu sînt aici datorită oamenilor care m-au ajutat și nu o să uit niciodată de unde am plecat.”
Adaugă un comentariu