Piramidele, pînă la revoluție

1001 de chipuri Niciun comentariu la Piramidele, pînă la revoluție 6

Pe Anca ți se pare că o cunoști de-o veșnicie și nu știi de unde s-o iei. As­ta probabil pentru că are ochii mari și verzi cei ai lui Betty Boop. Apoi, cînd afli că are 24 de ani, parcă nu-ți vi­ne să crezi. Sub înfățișarea timidă se ascunde o persoană foarte curajoasă. De curînd s-a întors din Egipt, unde și-a petrecut șase luni lucrînd la o gră­dini­ță din Alexandria. Însă, din ca­uza si­tu­ației din ultima periodă din capitala e­gipteană, a fost nevoită să se în­toar­că și să-și ia rămas-bun de la copiii de ca­re prinsese drag.

Cînd a ajuns acolo în septembrie, primul obstacol peste care a trebui să treacă, a fost cel al privirilor localnicilor: „eu fiind europeană, albă, cu pă­rul scurt, destul de diferită de restul peisajului chiar am ieșit în evidență a­co­lo. Și, cu timpul, te simți foarte bi­zar, urmărită, să spunem așa”. Ea nu a a­les țara în ca­re să plece, a ales doar jo­bul, voia foar­te mult să lucreze la o grădiniță, să stea cu copiii, asta pentru că mai tîr­ziu visează să-și facă o grădiniță a ei: „acolo am găsit jobul, m-am în­țe­les foarte bine cu ei la interviu și am plecat în Egipt. Nu m-am gîndit foar­te mult la țară, de asta și șocul a fost mai mare pentru că nu m-am pregătit dinainte. Am vrut doar să mă duc să lucrez.” Nu i-a fost greu să se în­țe­lea­gă cu picii pentru că cei mici nici mă­car nu vorbeau, așa că a folosit limbajul semnelor care a ajutat-o de minune.

Cînd o întreb cîte țări a vizitat, le numără repede și-mi spune că a trecut deja prin opt țări, multe prin interme­di­ul AIESEC.

Cele șase luni petrecute în Egipt și e­venimentele la care a avut ocazia să par­ticipe au făcut-o să înțeleagă mai bi­ne tradiția și religia egipteană. Mai mult decît atît, și-a dat seama că mul­te dintre lucrurile pe care le știa des­pre ei cînd a plecat acasă nu erau nici pe departe adevărate: „pentru ei fa­mi­lia și iubirea sînt lucruri sacre. De­se­ori noi nu-i înțelegem, spunem doar că-s ăia cu vălurile și care trag cu pu­șca.”

O grădiniță potrivită

Tînăra spune că toată acestă experiență pentru ea a fost un test: „să văd dacă idea cu grădinița e viabilă, mi-am dat seama că mi se potrivește și că pot mer­ge mai departe”, dar și o experiență minunată: „am fost în deșert de două ori și am dormit sub cerul liber, sub stele. Am văzut chiar familii de be­duini, cu copii mici, care stăteau sub cerul liber”. Îmi spune că nu a impresionat-o nimic mai mult decît liniștea deșertului și cerul minunat pe timp de noapte: „nici pe tine cum respiri nu te auzi. Bineînțeles, am văzut și pi­ra­mi­de­le și, deși e un loc cam turistic, îți dai seama că acolo a început civili­za­ți­a egipteană.”

Job-ul de educatoare pe care l-a a­vut și minunatele excursii la Cairo, în deșert sau la piramide o fac pe Anca să-și aducă aminte cu drag de Egipt și e decisă să caute să plece iar, chiar dacă nu acolo, oriunde, numai să poată lucra și vizita cît mai mult.

Alexandra ȘANDRU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top