Regi și regine de pe alte continente
1001 de chipuri 5 mai 2012 Niciun comentariu la Regi și regine de pe alte continente 2Pe terenul de sport din Sala Polivalentă nu se mai bate nici o minge sîmbăta asta. Totuși, nu e cu nimic mai liniștită încăperea. Doar iureșul galeriilor a fost înlocuit de un murmur pe mai bine de 40 de limbi, iar grija jucătorilor a fost strămutată dinspre porțile ce stau de strajă în două capete ale sălii pe măsuțele lucioase aliniate pe culoare. De fapt, întregul teren e o mare tablă de șah, în roșu și albastru, cu 26 de casuțe pe linie și tot atîtea pe coloană.
Sub vălul lung de steaguri agățate de reflectoare e-o gălăgie copilăroasă amestecată cu emoții. Din freamătul de piciorușe agitate și mîini fluturate în aer, pesemne ca să direcționeze mulțimea, poți culege cîteva voci străine și multe priviri nedumerite. Șahiștii de-o șchioapă adunați din colțuri de lume se uită pierduți în ungherele sălii, deja rătăciți de părinți și îndrumători. Așa că aceștia, deși rugați să „poftească în tribune”, încep să se adune printre mesele pe care stau, nemișcate, table de șah cu piese mărunte și nu demult lustruite.
Pe coloana de lîngă gradene, jucătorii de 17 ani au priviri concentrate, țintuite în fiecare din figurinele ce-și așteaptă traseul. Cu cît îndepărtezi privirea, spre celălalt capăt al sălii, scad și vîrstele și emoțiile, căci micuții zîmbesc cu o inconștiență drăgălașă și par a se juca, detașați de tensiunea concursului.
Prima mutare, în alb
Participanții români au venit parcă mai din timp, căci stau deja de ceva vreme pe băncile de lemn vopsit. Însă nu-și discută strategiile, nici nu par să se teamă de culoarele în alb-negru pe care urmează să plimbe pionii. Emoțiile care se simt de la intrare nu sînt ale lor. Părinții sînt cei care-și stăpînesc, cu greu dar de nevoie, agitația, scoțînd din ce în ce mai des șervețele parfumate din poșete ca să domolească broboanele ce li se preling pe frunți.
„Voi sînteți speranța șahului mondial”, declamă Constantin Dumitriu, președințele Federației Române de Șah, cînd sala e deja prea plină și respirațiile prea înfierbîntate ca să se mai audă clar vocea din microfon. Iar cînd „albilor” li se dă dreptul la prima mutare, cei mai mici dintre jucători sînt cei care-și păstrează zîmbetele pe buze, nestingheriți de arbitri ce se plimbă printre mese.
Piesele se rearanjează pe tablele mici și cînd unii întîrzie să mute, ceilalți concurenți se plimbă printre mese, născocind parcă în minte strategii de împrumut. „O să cîștige, el are pionul mai în față. Pare să fie în avantaj”, o liniștește Mihaela, o fetiță de nouă anișori, pe mama lui Alex care-și urmărește mîndră copilul pe ecranul unei camere video. Mihaela a cîștigat deja și poartă pe genunchi foaia cu toate mutările. Cînd mînuțele se ridică în semn de „ok”, părinții aprind aparatele de fotografiat și șterg lacrimi involuntare.
E cald în Sala Sporturilor și zumzetul crește și descrește din vreme-n vreme. „A cîștigat deja regina, vezi?”, se ridică o mămică de pe bancă, întinzînd mîna spre un pitic de la o masă îndepărtată. Din runda 1 mai este mult, căci sala e încă plină și la mese mințile încă se mai aprind, încălzite de cîte-un tricou pe care stă scris „champion”.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu