Student part-time
1001 de chipuri 9 martie 2018 Niciun comentariu la Student part-time 12
Scundă, cu ochii mari, albaștri și cu părul prins lejer în coadă, Cristina nu povestește despre cum a ajuns să fie educatoare, ci îți spune 12 povești frumoase, cîte una pentru fiecare copil pe care îl are în grijă. De aproape un an, tînăra își împarte timpul între Copou, unde urmează cursurile Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, și Dancu, unde trece de cealaltă parte a catedrei. „Cel mai greu mi-a fost să-i cunosc, să văd cum acționează fiecare și ce îi place să facă”, povestește Cristina cu un zîmbet larg, care te face să înțelegi că nu există un job part-time mai potrivit pentru ea. Era încă în anul II cînd una dintre colegele sale, care învăța deja cîțiva puști germană, i-a spus că există un post de educatoare, iar în capul Cristinei s-au adunat pe loc cîteva zeci de idei de activități, povești și cîntece. A început apoi să le organizeze, să le adapteze pentru grupa pregătitoare de care a devenit responsabilă, pentru a-i ajuta pe cei 12 puști să devină oameni mari. Cînd materialele din sala de grupă au început să devină plictisitoare, Cristina s-a pus pe decupat și colorat de una singură, în camera de cămin în care locuiește, și a inventat noi jocuri. „Acum știu toți că la unu avem o bulinuță, la doi avem două floricele”, spune tînăra în timp ce desenează cu degetul pe marginea fotoliului pe care stă cum ordonau cei mici imaginile.
Cristina a început joaca de-a „profesoara” cînd era prin clasa a doua. „De obicei cînd sînt mici, fetele vor să se facă ori doctorițe, ori învățătoare. La mine a fost a doua variantă”, povestește chicotind Cristina. Eleve îi erau sora mai mică și vecina ei, pe care le punea la scris de fiecare dată cînd se întîlneau să se joace. Aștepta mereu nerăbdătoare ca cele două să izbutească măcar cîteva rînduri, apoi lua mîndră pixul cu roșu și corecta orice depășire a spațiului. A învățat că mereu e loc și de mai bine de la învățătoarea ei, despre care nu vorbește la trecut, ci ca și cum ar fi avut și astăzi ore cu ea și i-ar fi subliniat pe caiet fiecare literă tremurată. „A știut să scoată ceea ce era mai bun din fiecare și asta vreau să fac și eu cu ai mei copii”, spune tînăra în timp ce-și trece o mînă prin părul care-i trece de jumătatea spatelui.
Cînd ceasul arată ora 12.30 și părinții au venit să-i ia acasă pe copii, Cristina își împachetează repede lucrurile și se urcă în autobuzul care o lasă în Copou. Deși jobul său și pregătirea materialelor îi ocupă mult timp, tînăra încearcă să lipsească la cît mai puține cursuri, pentru că știe că pe lîngă partea practică are nevoie și de teoria pe care o învață de la profesorii ei de la facultate. Rareori, cînd nu poate amîna unele seminarii, își ia liber de la muncă cîte o zi, dar recunoaște că gîndul îi stă tot la cei mici, la ce fac fără ea și cum își petrec timpul. Deși a început ca o activitate din care să capete experiență, munca Cristinei s-a transformat într-o poveste frumoasă, pe care tînăra vrea să o continue și atunci cînd pe drumul din Dancu către casă nu va mai fi nevoită să treacă și prin Copou.
Adaugă un comentariu