Studenție între laboratoare și jucării
1001 de chipuri 9 martie 2015 Niciun comentariu la Studenție între laboratoare și jucării 13
Printre clădirile T20 și T21 ale complexului „Tudor Vladimirescu”, răsună glasuri de copii, scoși afară de mamele lor ca să mai zbenguie la lumina zilei. Tricicleta unui băiețel creează o mică invidie între cei din jur. Studentele stau asemenea unor străjeri, atente la fiecare mișcare de-a lor. Două dintre ele sînt studente la master, cea de-a treia a și terminat studiile, iar Elena este în anul patru la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
Studenta de 22 de ani își ține fetița de zece luni în brațe, în timp ce povestește că s-au mutat aici abia la începutul anului academic, prin octombrie, iar motivul a fost faptul că sînt condiții pentru familiști. „Cu 400 de lei achităm căminul, o garsonieră este peste 1000, iar oportunitățile sînt aceleași”, menționează fata. Elena și Marian, tatăl copilului sînt împreună din timpul liceului, iar nunta au avut-o vara trecută, cînd era deja însărcinată. „Aveam opt luni fără o săptămînă, dar am țopăit toată noaptea, doar că eram obosită și fizic și psihic”, povestește tînăra cu voce calmă și ochi mari căprui, ale căror cearcăne trădează neodihna.
De cînd a născut, nu doarme mai mult de cinci ore pe zi, pentru că timpul în care doarme fetița trebuie să-l utilizeze la maxim: curățenie, spălat, mîncare, iar noaptea să se pregătească pentru cursuri sau laboratoare. „Cel mai stresant este în sesiune, cînd ai proiecte, examene, colocvii, iar faptul că ai copil acasă nu interesează pe nimeni. Profesorii nu sînt mai indulgenți cu studentele-mame”, vorbește Elena în timp ce încearcă cu greu s-o țină liniștită pe fetița ce poartă căciuliță cu urechiușe de „Hello Kitty”. Ochii ei albaștri, larg deschiși, privesc cu nesaț tot ce se-ntîmplă în jur și chiar încearcă să-mi fure telefonul pentru că o atrage tot ce-i nou. „E curioasă și isteață, cred că o să învețe bine la școală”, spune mîndră mama sa.
Au de gînd să se mute la casa lor, construită recent la Roman din banii lor, apoi să mai conceapă un copil. Tînăra mamă vrea să facă masterul la distanță, iar acolo, în oraș deja are preconizat un loc de muncă la laboratorul din spital. Țopăind pe trotuar cu îndrăzneală, Maria-Anastasia, gîngurește întruna „taa-ta, taaa-ta”. Maria a fost numele dorit mereu de Elena, iar Anastasia a fost ales la îndemnul unor preoți pe care i-au vizitat în apropiere de Paști și care le-a spus că „ar fi frumos să-i punem numele Anastasia, pentru că semnifică Învierea lui Hristos”.
Trecînd prin toate încercările sarcinii, studenta spune că „toată oboseala merită, e greu, dar totodată e minunat și frumos, cînd vezi cum îți zîmbește, cum te urmărește cu privirea sau încearcă să te imite cînd faci ceva prin casă”. Elena nu știe dacă e o mamă ideală, unicul lucru de care simte că ar avea nevoie este mai mult timp pentru a le face pe toate alături de familie.
Adaugă un comentariu