Studentul cu barbă-albă
1001 de chipuri 13 decembrie 2009 Niciun comentariu la Studentul cu barbă-albă 2Scenariul este diferit de fiecare dată, în funcție de vîrsta copiilor și de preferințele acestora. Cîteodată nici nu vor să spună poezia învățată sau chiar se sperie de Moș Crăciun. Astfel, Andrei și Dan trebuie să-și găsească alte replici pentru fiecare vizită pe care o fac celor mici. „A fost dorința noastră de a ajuta, de a aduce bucurii unor copii mai puțin favorizați de soartă”, mărturisește Dan, unul din partenerii acestei mici afaceri.
În urmă cu doi ani, băieții au hotărît să se deghizeze în celebrul personaj. Au văzut acest joc mai mult din prisma zîmbetului pe care l-ar putea aduce celor mici. El este cel care se îmbracă în costumul roșu, iar Dan se ocupă de partea „tehnică”. „Copiii sînt atenți să te deconspire”, spune bătrînul închipuit. Iar pentru a nu i se desprinde barba cînd îl întreabă pe pitic dacă a fost cuminte, are în permanență grijă de costumul său. Ca să își ascundă părul blond de pe mîini, folosește mănuși lungi pînă la coate, pe față are o mască cu tot cu sprîncenele de rigoare, iar ridurile apar cu ajutorul fondului de ten, mai ales că „nu vrem să ni se întîmple nimic din ce am pățit noi cînd am fost mici”. Cum Dan a mai slăbit, spune partenerul lui de afaceri, costumul are și o burtă atașată.
Sania fără reni
Cele mai multe comenzi le au în ajun de 25 decembrie, anul trecut întorcîndu-se acasă chiar la ora unu noaptea. Chiar dacă toate vizitele sînt programate dinainte, li s-a întîmplat ca sania moșului să se împotmolească pe drum. „Ne-a spus că au doi copii, dar unul era în cartierul Bularga și altul tocmai în Păcurari. Apoi, ne-a luat pînă am găsit și casa unde stăteau. În ziua aceea, ni s-a dat peste cap tot programul”, continuă Andrei.
Acest teatru ludic îl fac numai în preajma sărbătorilor. În rest, sînt studenți la Facultatea de Drept și la cea de Economie și Administrarea Afacerilor. Oricum, Andrei spune că pînă acum nici un copil nu a reușit să-l deconspire, însă pentru asta „ai nevoie de foarte multă răbdare, nu toată lumea se poate descurca cu cei mici”. Pentru a nu fi luat pe nepregătite, prietenul lui recunoaște că se documentează înainte de a merge la casa omului – „avem fișe pe care le dăm părinților să le completeze, să știm mai mult despre copiii la care mergem”. Cel mai impresionant caz pe care l-au avut pînă acum a fost cel al unei fetițe din Iași. Cînd au mers să o colinde la grădiniță, aceasta le-a cerut să vină în vizită la ea acasă. Tinerii nu i-au luat nici un ban. A fost un cadou atît pentru ea, cît și pentru ei, au făcut-o „din tot sufletul”. Atunci și-au dat seama că nașterea lui Cristos reprezintă „sărbătoarea unui zîmbet de copil”.
George GURESCU
Adaugă un comentariu