Sub presiunea neașteptatului
1001 de chipuri 27 octombrie 2014 Niciun comentariu la Sub presiunea neașteptatului 160Dacă ești în zona Copou și sună o alarmă asemănătoare cu cea de la CFR, să nu te aștepți să auzi o voce plictisită care anunță întîrzierea vreunui tren. Ci e semnalul care îi face pe cavalerii cu armuri roșii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Iași să pornească la drum spre salvare de vieți. Așa ne lămurește zgomotul Răzvan Romașcu, sublocotenent al inspectoratului.
În interiorul instituției se află o cameră plină de tot felul de dosare și cu cîteva birouri, în care pompierii pun la cap, în fiecare zi, planuri de luptă. „Noi nu intervenim doar pentru incendii, ci și pentru probleme mai grave cum ar fi descarcerarea”, spune tînărul cu ochi albaștri. Stă la unul dintre birouri și zîmbește de fiecare dată cînd vorbește despre meseria lui. A terminat Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție, unde, atunci cînd s-a înscris, erau 50 de locuri pe toată țara. E mîndru că la 25 de ani are oameni sub conducere și îl deranjează cînd lumea spune că ajung pompieri cei care nu reușesc să facă o școală. Mărturisește că a dat admiterea la matematică și fizică, și că nu i-a fost ușor. Însă sigiliul cu care a pecetluit anii de studenție este motto-ul „eroii morți nu salvează vieți”. Încă de la prima intervenție și-a dat seama că a ales meseria care să îl reprezinte cel mai bine. S-a simțit util atunci cînd a evacuat oamenii dintr-o casă în flăcări, iar imaginea de erou din ochii lor l-a făcut să-și dea seama că vrea să își mențină acest statut toată viața.
Apa cu apă se stinge
Fiecare zi este un pachet bine legat cu reguli, căci aici, în afară de telefoane, nimic nu este întîmplător. Zilnic se anunță programul în care sînt cuprinse și ore de exerciții fizice, căci un pompier trebuie să se obișnuiască cu cele 20-30 de kilograme în plus din timpul unei intervenții. Toporașe, extinctoare, furtune de 10 metri și mașinile mari, impozante sînt ca pînza pentru păianjen. În această țesătură s-a prins în clasa a XII-a, după ce a văzut cum decurge un exercițiu al pompierilor. Dar de cele mai multe ori practica nu se pliază pe teorie. „Trebuie să fii inventiv, nu ai timp să te panichezi, pentru că pe lîngă firea ta, se mai pot pierde și vieți. Eu abia cînd m-am întors de la intervenție am început să mă gîndesc prin ce am trecut, că flăcările erau la cîțiva centimetri distanță de mine”. Povestește cu un surîs meditativ cum cel mai grav lucru e atunci cînd la locul unui accident apar rudele victimelor. Atunci el trebuie să distragă atenția celui rănit, să țină la distanță pe cei apropiați ca să nu vadă imagini marcante și să coordoneze echipa. Singura regulă morală pe care o încalcă Răzvan este aceea de a nu se atașa de persoanele pe care le ajută. „Odată am ajutat la transportarea unui obez. Mi-a mulțumit și am stat de vorbă cu el și am văzut că era un om plăcut. După cîteva zile am auzit că a murit și am fost destul de afectat”, iar zîmbetul i se schimonosește într-un regret în colțul gurii.
Cu toate că organizarea de la muncă s-a amprentat asupra timpului liber, cît îi mai rămîne din el i-ar plăcea să îl stingă la pescuit. Pentru asta ar trebui să înlocuiasă furtunul cu undița, iar zgomotul alarmei să îl afunde în liniștea peștilor.
Adaugă un comentariu