Surdomuții rîd din degete
1001 de chipuri 8 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Surdomuții rîd din degete 0A fost odată în Iași o zonă industrială și un cartier rău famat. Azi mai există doar cartierul. Și mai există și linia tramvaiului 5, care acum mai bine de 20 de ani ducea miile de muncitori către fabrici și înapoi către casă. Astăzi, la ora trei și jumătate, cînd stațiile ar fi trebuit să fie mușuroaie cu furnici din prima tură care să umple măgăoaia de metal pînă la refuz, de pe peron urcă în vagoane doar cîteva persoane.
Călătoria cu 5-ul la oră de vîrf e mai liniștită decît aș fi crezut. Primul lucru pe care îl fac călătorii atunci cînd intră în tramvai, e să se uite rapid stînga-dreapta, în căutarea indiciilor care să dea de gol controlorii.Ținînd cont de faptul că „inspectorii” RATP n-au găsit nici un contravenient, înseamnă că sînt ușor de citit de către cei cu experiență, care și-au compostat imediat biletele.
Pe șine la iarbă verde
În față, unde m-am așezat și eu în drumul către cartierul Dacia, a fost chiar extrem de liniște. Doi oameni discutau pe o banchetă. Nu mi-am putut da seama despre ce discutau cu nici un chip. Erau surdomuți. Unul din ei, cel mai tînăr, purta ceea ce cred că se cheamă „ochelari de vorbire”. Spre spatele vehicolului, scaunele erau ocupate, și doar cîțiva mai stăteau în picioare. Nici o vorbă nu răzbătea pînă la mine, pentru că probabil lumea era obosită de programul de la 7 la 3, sau de runda de cumpărături de la Carrefour-ul din Baza 3. Doar la un moment dat s-a animat atmosfera, cînd o domnișoară de printr-un cartier de pe lunga linie a tramaiului, a înțeles pesemne greșit conceptul de laptop, și s-a așezat pe scaunul din fața mea cu ditamai computerul în poale. Motiv pentru cei doi călători tăcuți să rîdă șmecherește din degete, cu gesturi largi, hohotite.
Șinele recent modernizate iau drumul Bahluiului în paralel, pentru a ajunge să urce pasarela Alexandru. Pe parcurs rămîne constant numărul de pasageri. Parcă lumea nu mai călătorește cu tramvaiul. Deși cartierul Dacia, este unul dintre cele mai mari cartiere ale Iașului. Se întinde de-a lungul căii ferate vreme de vreo zece minute, iar cînd ajungi la capăt zici că nu mai ești în Iași, ci în vreo comună recent transformată în municipiu. În stînga, un cîmp imens în pustietatea lui, punctat doar cu stîlpi de înaltă tensiune și de caii scoși la păscut. În dreapta, blocuri de patru etaje cu rufe scoase la uscat și antene de televiziune prin satelit. Cîțiva oameni zgribuliți care așteaptă în stație să ia drumul invers. Tura II s-a încheiat odată cu privatizările.
Alex VARNINSCHI
Adaugă un comentariu