Viața croită de unul singur
1001 de chipuri 14 aprilie 2014 Niciun comentariu la Viața croită de unul singur 17Fumează de la șase ani, a spart magazine de pe la opt ani. Cînd nu spărgea magazine și nu avea țigări, lua un borcan de acasă și strîngea chiștoacele de pe drum ca să-și facă o țigară. Făcea una atît de groasă și de tare încît nu mai avea nevoie să fumeze vreo două-trei zile. A început să se drogheze de la 14 ani, dar cînd a văzut cît e de dăunător, s-a lăsat, deși ceilalți „tovarăși” continuau. Chiar dacă avea un anturaj de golani încă de mic, el povestește că întotdeauna a fost mai moderat, „fetița grupului”. Dar ținea totuși pasul cu ei. Se simte mîndru de trecutul lui pentru că astfel, acum, nu se lasă călcat în picioare.
Adrian este student la o universitate din Iași, în anul al III-lea. A părăsit orașul în care a copilărit pentru a face ceva cu viața lui. Oamenii din anturajul lui au crescut și doar cîțiva dintre ei au terminat liceul, iar el e singurul care face facultate. Cînd l-am întrebat de ce a continuat să se școlească și nu s-a oprit la liceu, mi-a spus că „poate și vrea!” De fapt, poate pentru că „sînt un băiat inteligent și am fost mereu în top, oriunde am fost. Orice aș face, sînt întotdeauna cel mai bun”. O spune cu mîndrie nedisimulată; și vrea pentru că „sînt atît de mulți incapabili. Vreau să devin cineva pe baza incapabilitățile altora!”. De fapt, povestea lui Adrian s-a învîrtit mereu în jurul faptului că nu a avut o situație financiară care să îi permită să se susțină în școală. Părinții, deși pot, nu-l susțin nici material, nici sentimental în ceea ce face, iar de aceea și-a spus de mic că este pe cont propriu. Lucrează ca să se întrețină, să poată termina facultatea pe care a început-o.
Adrian spune că „atîta timp cît ești la facultate, atunci trebuie să fii la facultate”. Din cauza asta preferă să-și piardă vara lucrînd, ca în timpul anului universitar să poată să mai elimine din stresul pe care i-l aduce de fiecare dată portofelul gol. A plecat în fiecare an în Grecia prin programul „Work and Travel” ca să strîngă banii de care ar avea nevoie pentru a-și termina studiile. Acum este în ultimul an și s-a descurcat, dar pentru asta, spune Adrian cu fără regret, nu a făcut ceea ce fac majoritatea studenților: nu a ieșit la cafele, în cluburi sau în alte locuri de distracție, unde ar fi trebuit să cheltuiască, fără rost, o sumă de bani. Acum, la final de facultate, încă se află printre primii studenți din an, deși spune că nu se omoară cu cartea. „Citesc de cîteva ori înaintea unui examen, maximum.“
Tânărul a ales să-și ofere singur șansa pe care alții o primesc în dar: aceea de a învăța, printre altele, să-și facă viitorul. Spune mai mult pentru sine că profită de fiecare lucru învățat la facultate, găsindu-i o întrebuințare în viața de zi cu zi, dar că nu a cerut și nu ca cere nimic de la nimeni.
„Nu-mi plac milogii! Eu niciodată nu am fost un milog. Orice ceartă aș fi avut cu mama, cînd ieșeam afară din casă rîdeam, chiar dacă înăuntru fierbeam. Trebuie să fiu conștient de faptul că nimănui nu-i pasă prin ce treci. Singurul lucru pe care îl stîrnește povestea ta altora este mulțumirea că ei nu sînt în locul tău.”
Adaugă un comentariu