Vot de siguranţă din afara ţării
1001 de chipuri 3 mai 2017 1 comentariu la Vot de siguranţă din afara ţării 27
„Nu știu dac-am să mă întorc în Franța, dar se poate ca acela să fie locul în care vor trăi copiii mei”, îmi spune Aniss și-și sprijină bărbia de mîna dreaptă. E în anul V la Medicină și, deși stă în România de atîta vreme, se simte mai francez ca mulți alții, care n-au mers la vot. El s-a născut în Algeria, cînd era foarte mic și-apoi, împreună cu părinții săi, s-a mutat la Paris. Duminica trecută, cînd în Franța a avut loc primul tur al alegerilor, a fost la Institutul Francez din Iași și nu doar c-a votat, dar a stat pînă seara, împreună cu alți studenți din Franța, să asiste la numărătoarea voturilor. „Așa e-n Franța – oricine poate să fie de față cînd voturile se numără și să sesizeze atunci, pe moment, dacă există vreo neregulă”, explică Aniss și zîmbește, continuînd să-mi explice c-așa merg lucrurile într-o democrație normală.
Aniss mai are doi prieteni în Iași care-au mers la vot și-au susținut-o pe Marine Le Pen, candidata din partea extremei drepte și încă n-a înțeles de ce. „Argumentul lor e că s-au săturat, pur și simplu, de politică, așa că nu le-a păsat prea mult cu cine-au votat – doar au făcut-o”. La Institut, din aproape 200 de francezi cît erau înscriși pe listele de vot, s-au prezentat doar 90. În Franța, însă, toată lumea a avut parte de un șoc pentru că după o lungă perioadă în care tinerii au ignorat politica și au refuzat să iasă să-și exercite drepturile, acum au decis s-o facă. Și încă în număr mare. „Așa a ajuns Macron, candidatul En Marche, adică al formațiunii de centru, să apară așa de nicăieri și să conducă sondajele din primul tur.” Nimeni, spune Aniss, nu ştia cine e, acum cîteva luni şi nimeni nu se aştepta să ajungă chiar el favoritul întregii Franţe.
„Eu locuiesc într-un district mai sărac al Parisului – oh, dac-ai ști cîte Franțe există de fapt într-o singură țară!” Francezii și-au împărțit voturile în funcție de zonele în care locuiesc. Așa au ajuns, îmi spune Aniss, ca cei din Nord să voteze cu candidații de stînga și cei din Sud, unde tatăl lui Le Pen obținea scoruri foarte mari înainte, să voteze cu extrema dreaptă și acum. „Tinerii, prietenii mei de acasă și chiar și eu – noi toți l-am preferat pe Jean Luc Mélenchon, cunoscut drept candidatul stîngii radicale. Toată lumea îl acuză că e comunist, deși a spus clar că nu este”, îmi explică tînărul. Nu înțelege de ce Mélenchon a ieșit pe locul al patrulea, însă se bucură că măcar oamenii au ieșit la vot împotriva lui Marine Le Pen.
Nu-i judecă nici pe cei care-au votat cu ea și e sigur că e imposibil ca 22% dintre francezi să fie rasiști. „Nici Le Pen nu a spus niciodată că ar fi rasistă. Nu a discriminat niciodată direct pe cineva; a avut grijă. Mereu a existat la ea, însă, un «dar aș prefera ca ei să fie în afara țării»”. Un „dar” pe care chiar dacă francezul tradiționalist sau sărac îl crede, francezul luptător și faimos pentru acel „joi de vivre” din Paris refuză să-l vadă la conducere. „Așa a ajuns ca în Paris, locul în care chiar au fost atacuri ale Statului Islamic de atîtea ori, ea să aibă un scor de numai 4,99%. Parisul luptă.”
Aniss așteaptă să asiste și-a doua oară la numărătoarea voturilor. Îmi arată un meme cu chipul lui Macron pe care un prieten de-al lui l-a photoshopat, scriind mare, deasupra, în franceză, inspirat de protestele din România – „Am să #rezist!”. Rîde și-mi spune că, în ciuda faptului că Macron e atît de susținut, el nu știe încă dacă o să voteze. Face liniște și, în numai cîteva secunde, completează – „sau dacă am să votez, am să merg numai pentru că eu acum doar cred că ea nu va fi președinte. Așa că am să votez pentru că vreau să fiu sigur că nu va fi”.
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!