Aventurile poeţaşilor din grădina Pogor
1001 de măști 7 iunie 2017 Niciun comentariu la Aventurile poeţaşilor din grădina Pogor 12
Dacă în prima zi de Șotron puteai auzi, odată ajuns în Grădina Casei Pogor, copii de înălțimi îndoielnice recitînd poezii care ți-ar fi făcut părul de pe mînă să se ridice electrizat – „am să te tai de-a lungul și de-a latul”, în ultima zi a festivalului, adică duminică, ți-ai fi dorit să stai doar la umbră, printre copiii adunați în jurul lui Iulian Tănase și-ncurajați să facă storytelling. Așezați în cerc, pe iarbă și pernuțe colo-rate sau chiar în picioare și neștiind că-s filmați de mîinile părinților entuziaști, fetițe și băieței ascultau c-o mină serioasă bărbatul cu ochi mari și albaștri, care le spunea c-a scris o carte pe care ei n-au mai citit-o – „Aventurile lui Sacha în castelul fermecat”. Cu fluturași lipiți stîngace deasupra sprîncenelor sau pălării de soare cu boruri largi, păreau c-ar putea sta acolo toată după-amiaza fără să se plictisească.
„Copiii sînt mai poeți decît noi, au un fel de lentilă magică. Eu am observat asta la copiii mei”, le spune scriitorul părinților care-l privesc îmbujorați. Lîngă el, o fetiță își comprimă mîinile în formă de inimioară, o lipește pe piept și-apoi i-o trimite, fără să ezite, mamei sale. Gestul se topește în toropeala de afară, nereușind să treacă neobservat de ochii scrutători ai părinților de-alături. Vezi cum Iulian Tănase a început să se plimbe în cercul închis, fără să aibă o formă geometrică perfectă, și spunîndu-le celor din jurul său că el a început să scrie pentru că îi era dor de băiețelul lui și te faci, vrînd-nevrînd, cît un ghem. Te deapănă tot cuvintele scriitorului, care începe, spontan, un atelier de storytelling pentru copii – „hai să facem o poveste. Maia e o fetiță și are o periuță și-un tub de pastă de dinți.” Numai că pasta de dinți nu e chiar pastă de dinți, ci e pe rînd muștar, ciorbă și chiar un duh.
Te amuză intervențiile copiilor care-s dornici să prindă microfonul în mîinile lor mici și transpirate și care fac eforturi serioase de-a coace mai multe finaluri pentru aceeași poveste și n-ai cum să nu izbucnești într-un rîs zgomotos care să te facă să devii un nostalgic după perioada în care-ai fost și tu copil – și-ai spus niște trăznăi mai mari decît tine. Vei ști, cît stai la șezătoare cu Iulian Tănase și-atîția copii pe lîngă tine, că dacă lași duhul din pasta de dinți a Maiei în mîinile băiețașului c-o pălărie așezată ștrengărește pe cap, o să te trezești c-un spiriduș în loc de duh, care vrea să o ajute pe Maia „la viața de zi cu zi”, dar care apoi ajunge „să se transforme într-o poezie”.
După tot șotronul ăsta jucat în bătaia soarelui, o să vrei să iei un prieten și „Aventurile lui Sacha în castelul fermecat” și să vă aciuați pe-un petic de iarbă, la umbră, un-de să citiți cu „l” în loc de „r” și s-ad-mirați ilustrațiile dinăuntru. Și dacă nu așa, „se poate și un alt final?”
Adaugă un comentariu