Boala fără glas
1001 de măști 18 noiembrie 2014 Niciun comentariu la Boala fără glas 18Părinţi grăbiţi fug de colo-colo în sala de urgenţe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfînta Maria“. Pe holul de la parterul spitalului se aude doar gîngurit de copii şi paşi mărunţi de oameni care sparg atmosfera apăsătoare. Rîndul de la „Urgenţe minore” se întinde pe tot holul, pînă la ieşire. Pe două scaune, cu bagajele trase lîngă picioare, o bunică îşi strînge nepotul în braţe şi îi arată cu degetul spre televizorul deschis pe un canal de desene animate, însă acesta este mai atras de sticla de suc goală pe care femeia a ascuns-o în sacoşă. Băiatul se joacă întruna cu fermoarul gecii și pare că încearcă să spună ceva, dar nu reușește să articuleze cuvintele. Îmbrăcat sport, cu o căciulă și niște cizmulițe roz de fete, trage de bunica lui, căutînd atenţie. Femeia îi ia mîinile în ale sale şi le sărută cu dragoste părintească. De cînd a venit pe lume nepoţelul ei, Maria nu-l scapă din ochi o clipă. „Mama lui l-a născut la 15 ani și apoi s-a dus în străinătate. Nu a mai venit de atunci și nici la telefon nu-mi răspunde, nu se interesează de copil”, spune bătrîna dezamăgită. Iar băiatul îi răspunde sărindu-i în braţe.
Grija ca mod de a trăi
„De multe ori, cînd eu mă trezesc, el abia adoarme sau îl găsesc noaptea jucîndu-se prin casă”, adaugă aceasta şi-mi spune zîmbind cît de energic e băiatul. Mai face schimb cu soțul său, dar de cele mai multe ori, ea are grijă de el. În ciuda simptomelor evidente, nimeni nu știe să-i spună de ce anume suferă Adrian, în afară de faptul că nu aude și nu poate vorbi, deşi a fost cu el la mulți doctori din țară. Au venit la Iaşi îndemnaţi de îndrumătorii de la şcoala specială din Rădăuţi pe care Adrian o urmează. I-au spus Mariei că programul de recuperare nu dă roade. Colegii lui se înţeleg prin semne şi au dezvoltat bine acest limbaj, însă el nu ştie să se ceară nici la baie. „Încă îi mai pun pampers”, îmi spune bunica, ferindu-și baticul care îi acoperea gura.
Acum a venit la Iași să-i facă un tomograf pentru că mintea nu îi funcţionează la fel ca a celorlalţi copii de vîrsta lui. Unii medici au spus că e posibil să aibă autism, dar e cu neputinţă, căci energia sa debordantă și dorința de afecțiune spun altceva. Tratarea bolii este cu atît mai dificilă cu cît nici femeia, nici soțul ei nu primesc pensie, iar copilul nu beneficiază de niciun fel de ajutor din partea statului, chiar dacă au fost depuse actele necesare.
E rîndul lui Adrian să intre în cabinet. Doctorul de gardă o întreabă pe bunică ce problemă are băiatul, în timp ce citeşte biletul de trimitere. „Dar dumneavoastră nu trebuie să fiţi aici”, îi spune femeia în halat alb, ridicînd uimită din sprîncene. „Trebuie să ajungeţi la neuropsihiatrie, care este în celălalt corp al spitalului”, adaugă medicul şi îi explică cum să ajungă. Dezorientată, bunica îşi ia nepotul de mînă şi speră să fie internat, altfel nu au unde să rămînă în noaptea asta. Cei doi nu sînt singurii pacienți trimiși de la un doctor la altul. Adrian și bunica sa nu sînt nici la primul și probabil nici la ultimul lor drum la medic. Însă faptul că medicii se întrec în a pune diagnosticul greșit îi poate face ca data viitoare să rămînă acasă.
Adaugă un comentariu