Camera 1, între C1 și C2
1001 de măști 2 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Camera 1, între C1 și C2 1„Am murit de două ori, acum strîng rahatul altora”. Mihaela se ridică, se apropie de foc, deschide sacoșa de rafie pe care o poartă mereu în spinare și scoate de acolo o pîine ambalată și un salam în coajă albă. Pe femeie am văzut-o în ultimii doi ani de zile mai mult decît familia de acasă, dar niciodată nu am știut cum o cheamă „și multora nici nu le pasă. De ce le-ar păsa, nici pe mine nu mă doare de ei”.
Și-a făcut casă în complexul Tîrgușor – Copou de aproape patru ani de zile, dar nu vreau să îmi spună de ce. Nici nu insist, pentru că sînt un student care a întrebat-o dacă seamănă cu cineva pe care cunoșteam odată demult. „Nu mai cunosc și nu mă mai cunoaște nimeni”, îmi închide gura și se întoarce către focul din frunze de toamnă care începe să se stingă.
O noapte la cald
Mihaela nu este însă singură. Pe lîngă foc mai stau doi bărbați, dar care, în comparație cu ea, par vagabonzi veritabili, avînd și mirosurile care să dovedească asta. „Pentru ei e important să ajungă de pe o zi pe alta. Eu sînt mai arogantă, țin și la cum arăt”, îmi spune femeia, în timp ce îmi arată cizmele pe care le poartă, aproape noi, „pe care voia să le arunce o studentă săptămîna trecută. Probabil își luase ceva nou și scump. Nu știu pe ce să mai arunce banii copiii ăștia”. În spatele ei, lîngă patul improvizat din pături, stă și o poșeta, ținuta din timpul zilei.
Pe Mihaela o cunosc aproape toți studenții din complex. Îi așteaptă mai de fiecare dată lîngă tomberoanele dintre căminele C1 și C2, oferindu-se să le ia gunoiul și să îl arunce în locul lor. „Măcar așa nu mai scormonesc printre toate mizeriile. Dacă e ceva care miroase arunc direct, în restul sacilor mă uit, poate am noroc și mai aruncă ceva chiar bun. Ghinionul lor, norocul meu”, îmi spune sec femeia. Nu îndrăznesc să o întreb cîți ani are, dar ochii adînciți și ridurile lungi îmi spun că a trecut cu cîteva primăveri de 50 de ani.
În dreapta focului, unul dintre bărbați se foiește, mă vede stînd lîngă el, mîrîie, sper, un salut, și se întoarce pe partea celălaltă. Mihaela se apucă să strîngă salamul din care a mîncat și apoi păturile din spate. „În noaptea asta dorm lîngă centrala din C1. E ușa mai proastă și iese căldura afară. A început iarna, iar o să fie greu”, îmi spune ca o constatare. Nu muncește pentru că „nu m-ar primi nimeni dacă nu am o casă a mea”, dar nu regretă pentru că, stînd lîngă studenți, se simte și ea „mai tînără”. Aproape că o fac să îmi spună ceva din trecutul ei, cînd o întreb dacă a făcut vreo facultate, se întoarce spre mine și îmi scuipă apăsat: „Sînt liberă acum ca să nu dau explicații nimănui”, și dispare după colțul căminului.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu