Creionul la ochean
1001 de măști 7 decembrie 2010 Niciun comentariu la Creionul la ochean 2„Luați un loc, scoateți o foaie și începeți să desenați”, ne spune cu vocea ei timidă și mieroasă ce are un puternic accent molodovenesc, o tînără slăbuță, imediat ce intrăm în sala de curs. Înșfac un scaun și încerc să-mi găsesc un loc la masa din capătul sălii, singura mai liberă. „Stați că ne aranjăm și încăpem cu toții”, se oferă Tudor, un student la Medicină, foarte dispus să mă ajute.
Într-un final, după ce fiecare își găsește chipurile un loc, Polina, profesoara care ne-a vorbit chiar la început, foarte tînără de altfel (în jur de 24 de ani) ne dă prima sarcină de îndeplinit cu aceeasi voce gingașă, aproape imperceptibilă: „Acum încercați să o măsurați pe Laura cu un creion astfel încît capul ei să încapă de șapte ori în lungimea corpului”. Bine, dacă m-a luat cu geometria din liceu, am pus-o, îmi zic în gînd. Dar Văd că toată lumea își îndreaptă creioanele înspre Laura, modelul expus în fața sălii, și care mai de care cu cîte-un ochi închis, unii cu fața congestionată, alții cu limba scoasă, amuzîndu-se pur și simplu de situație, încearcă să ducă la bun sfîrșit măsurătorile. Însă nici n-apuc bine să trasez prima linie pe foaia albă că deja am nevoie de-o radieră.
Start, radieră!
Îl văd pe Andrei în fața mea cum lucrează foarte concentrat. Duce nervos cu creionul contururile și din cînd în cînd îl ridică în aer ca să verifice măsurătorile. Gina, colega lui cea brunetă, din stînga, e la fel de atentă, doar eu cu Irina și Cristina ne hlizim copilărește din cauza desenului meu, unde corpul Laurei se pare că a fost înlocuit cu un butoi. În rest, nu se aud decît ștersături nervoase de radieră și vîrful creionului zgîriind zgomotos foaia. Oamenii se limitează în a arunca priviri fugare peste desenele vecinilor, să vadă dacă celorlalți le-au ieșit schițele mai bine. Sau, de preferat, mai prost.
La al doilea desen mă descurc mult mai bine. Dar nu pentru că m-ar fi lovit harul divin, ci fiindcă mi-am dat seama la ce folosesc foile de pe masă. „Uite, îți arată cum să faci corpul din forme geometrice, în aceleași poziții pe care ni le-a cerut Polina”, îmi atrage atenția Irina. Bucuroasă de nu-mi mai încap în piele, trag foaia înspre mine și în două minute am terminat. Bingo. Cristina, la fel de încurcată în calcule, preia rețeta. Ceilalți nici nu se gîndesc să recurgă la această metodă, ei nu agrează trișorii. Mai ales fetele de la masa din spatele meu, care lucreză de zor, probabil ne-ar fi aruncat niște priviri cu subînțeles, că „aici, se muncește pe bune”. La ultima sarcină, nu mai am material ajutător, așa că după vreo cîteva încercări lamentabile, renunț și ori belesc ochii în tavan, ori studiez concurența. Nu e de mirare că atunci cînd vine Polina să ne vadă „creațiile” îmi aplec capul în foi, prefăcîndu-mă că lucrez de zor.
După o oră și jumătate în care am tot mîzgălit trei foi pe-o parte și alta, nu pot să mă întorc acasă decît cu-o schiță făcută în două minute, după veche mea metodă – aproximatul din ochi. „Super schița. De ce ai mai venit la cursuri atunci?”, mă întreabă Tudor nedumerit. Probabil ca să înțeleg de ce nu m-am făcut architect.
Roxana MĂCIUCĂ
Adaugă un comentariu