Cum m-am rostogolit într-o tăcere
1001 de măști 22 mai 2016 Niciun comentariu la Cum m-am rostogolit într-o tăcere 21
În Casa „Vasile Pogor”, cum urci la etaj, urmezi instinctiv o voce mecanică. Ajungi în fața unei camere în care, o siluetă așezată atent în spatele unei măsuțe, de după care i se zărește perfect bustul, te întîmpină și pare că se uită fix în ochii tăi. Are mîinile împreunate, ținute în dreptul taliei și poartă un costum de culoare închisă. E Ion Creangă. Îți povestește despre „Amintiri din Copilărie” fără oprire. Pesemne că-i place mult același citat, că, dintr-o grămăjoară de minute în alta, zîmbește părintește și începe din nou – „Nu știu alții cum sunt, dar, eu…”. În minte-ți răsare imediat continuarea actualizată, de la cîteva zeci de ani de-atunci – „dar, eu…sînt o hologramă”.
După ce-ți învingi fascinația sau știi deja pe dinafară ce urmează să-ți povestească, pășești cu grijă în camera alăturată. Nicio încăpere nu te lasă să n-o ții minte. Unele au pergamente vechi ale scriitorilor care odată se întîlneau aici, unele au tablouri de valoare și unele te surprind prin felul în care au ales să fie arătate publicului lucrurile vechi. Te simți teleportat și, cînd ai curajul să-ți ridici privirea către tavan, reușești să ghicești și cam în ce perioadă. Asemeni unor săli de bal din poveștile cu prințese, holurile mari te lasă să te plimbi dintr-un capăt în altul, fără să te ciocnești, însă, de foarte mulți oameni. Candelabrele aurii luminează totul și, cînd găsești, aproape în fiecare colțișor, o peniță, o carte deschisă sau o mașină de scris amplasată strategic, mai că-ți vine să te așezi, să te faci comod și să-ncepi să le scrii tuturor despre ce ți se întîmplă.
De la „entre qui veut, reste qui peut”, adică celebrul „intră cine vrea, rămîne cine poate”, care-ți apare și el, în fața ochilor, în perindarea ta, ajungi la „intră cine vrea și se mută aici, pentru că nu mai vrea să părăsească încăperea”. Oamenii apar în grupuri, își acoperă încălțările și păstrează cu toții o tăcere în care li se citește un respect amestecat cu o uimire. Unii rămîn minute-n șir în fața unei lucrări timpurii expuse în spatele unei sticle și unii, împinși de curiozitate, aleargă tiptil dintr-o cameră în alta, să vadă ce-i mai așteaptă.
Te simți teleportat și, cînd ai curajul să-ți ridici privirea către tavan, reușești să ghicești și cam în ce perioadă.
Uimirea aproape mută și-a dat startul, odată cu deschiderea caselor vechi, și-n Casa Memorială „Mihai Codreanu”. Încă un bilet gratuit la grămăjoara adunată și încă o descoperire a lumii unui scriitor. Chiar la întîmpinare, pe-o masă întinsă, stau aliniate cărți care povestesc despre el. „Ce faceți, admirați? Of, ce bine-ar fi să pot lua o taxă pentru asta – admiri, plătești 1 leu pentru că admiri!”, spune încetișor, în semn de glumă, o doamnă curioasă care se plimbă printre oameni și aruncă priviri părintești asupra fiecărui lucru sau colțișor de odaie pe care-l are în pază.
Poeme scrise de mînă și îmbrăcate în foi rigide de plastic par aruncate într-o dezordine studiată peste tot. Peste vitrina cu pahare, măsuța cu telefonul vechi și vitrinele cu ochelarii lui Mihai Codreanu. „Ce-o fi zicînd scriitorul? S-o fi așteptat el ca lucrurile de care s-a folosit în viață să fie expuse? Oare s-o supăra că-i invadăm spațiul?” – mă întreb în timp ce pășesc dintr-o cameră în alta. Nu am niciun răspuns și, cînd mă gîndesc, poate, că unul dintre ele mi-ar putea opri pașii și i-ar scoate afară, îmi scutur gîndurile și continui să urmez exemplele din jur. Un bătrînel stă nemișcat în fața bibliotecii.
O ediție de dicționare „Larousse” vechi, îmbrăcate în piele maro, stau aliniate și ne sfidează, parcă. „Ce frumusețe!” – cuvintele îmi scapă șoptit printre buze. Bărbatul se întoarce către mine, zîmbește cu colțul gurii, își clatină capul și se-ntoarce din nou către cărți, parcă citindu-le prin sticlă și coperți.
Drumul continuă. Nu știu dacă vă-ntrebați, dar da, înainte să plec, întîi, din Casa „Pogor”, am mai fugit o dată să-l văd pe Creangă. În fața lui și-a vocii care curgea șiroaie peste încăpere, stăteau doi bătrîni, ținîndu-se de mînă. Ea își sprijinea capul pe umărul lui și, de la spate, arătau ca niște personaje care au călătorit în timp și-au venit să stea la taclale cu scriitorii vremii, într-o sîmbătă seara, ca și cum anii n-ar fi trecut niciodată.
Adaugă un comentariu