Durerea nu așteaptă la rînd
1001 de măști 18 noiembrie 2014 Niciun comentariu la Durerea nu așteaptă la rînd 40Pe scaunele din holul Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sfîntul Spiridon” nu mai găsești loc să te așezi. Cei mai în vîrstă au ocupat deja toate locurile, iar cei mai tineri, trecuți și ei de 40 de ani își sprijină părinții care stau lîngă ei în picioare. „Nu mai sînt locuri de cîteva ore! Vezi că și omul ăla așteaptă! Am mai spus, nu îi putem interna! Nu mai sînt locuri”, spune o femeie de vîrstă medie, cu părul scurt și deschis la culoare, către un medic de la ambulanță ce nu demult a sosit împreună cu un pacient ce necesită internare. În tot haosul format, o doctoriță vine cu o rugăminte.Toți cei care nu sînt bolnavi să iasă și să lase loc celorlalți. Însă nimeni nu se clintește din loc. Afară, după ușă, care și așa mereu e deschisă, stau și așteaptă încă șase persoane. Frigul de afară îți trece parcă prin oase, însă nimeni nu se îndură să plece.
Ușa se deschide din nou și apar doi medici de la ambulanță cu un bătrîn inconștient pe targă. Cei șase care încă mai stau afară îl urmăresc cu privirea pînă intră în holul spitalului. Ca să rupă tăcerea care s-a instalat preț de cîteva secunde, una dintre femeile care așteaptă la rînd își varsă indignarea. „Mie mi-o spus doctorița să mă duc la Hârlău, nu mă duc la Hârlău cît trăiesc. Știu ce am pățit acolo. Acolo îți pot tăia și piciorul”, spune amintindu-și că ultima dată cînd a fost la spitalul din Hârlău a fost atunci cînd și-a născut fetița. Iar de atunci au trecut cîțiva ani care nu i-au șters din minte atitudinea doctorilor.
Alinare cu vorbe
La rînd, oamenii caută să-și plîngă durerile. Lui moș Vasile cei de la Casa de Asigurări de sănătate i-au greșit CNP-ul, iar acum nemaifiind înscris în baze de date nu poate beneficia de gratuitate. Boala e cea care îl împinge să meargă la spital fără trimitere de la medicul de familie. „Medicul meu de familie îmi spune că nu îmi permite calculatorul. Vin la asigurări aici, la Iași, vai de capul meu, muream de durere, îmi introduce datele și scrie că e greșit CNP-ul”, spune moș Vasile. Acum moș Vasile lucrează ca măturător, chiar dacă spune el că putea deveni muzicant. Mătură în fața blocului de cîteva luni, dar nu îi este rușine. „Muncești, doar nu furi”, îl completează soția încurajîndu-l. Nu s-a dat în lături de la nicio muncă, nici în construcții, însă acum, cînd l-a lovit boala, s-a retras.
Între mărturisiri, pe holurile spitalului, timpul trece mai repede. Însă chiar și după o oră cele două bătrînele au rămas încă pe scaun, pentru că nimeni nu le distinge dintre mușuroiul de pacienți care stă la rînd. Nici tînărul care stă sprijinit de ușă, alături de două cîrje nu s-a clintit din loc. Doar are grijă ca din cînd în cînd să mai închidă ușa care aduce tot frigul de afară. Nu are unde să se așeze, însă nici nu cere asta, știe că ar fi privit cu alți ochi de bătrînii care stau la coada care pare să fie fără sfîrșit. „Este cineva aici Stahi Georgeta?”, strigă cineva din hol. Moș Vasile cu soția privesc spre doctoriță, iar o bătrînă, care se află pe scaunul alăturat, în grabă se apropie de aceasta. Cei doi oftează. Cînd oare le va veni rîndul?
Adaugă un comentariu