Îngerii vorbesc o dată pe an
1001 de măști 24 mai 2017 Niciun comentariu la Îngerii vorbesc o dată pe an 20
În fața Palatului Culturii, coada începe din stradă. În șiruri de cîte doi-trei, oameni de toate vîrstele așteaptă cuminți, cu ochii lipiți de ecranele luminate ale telefoanelor, să ajungă sub bolta de la intrare, ca să se apere de picăturile mari de apă care-i trezește din cînd în cînd din visare. Pe treptele din fața ușii, o doamnă cu părul cărunt trage obsesiv dintr-o țigară și învăluie în nori mici de fum grupul care așteaptă să intre.
Înăuntru, prin ușa deschisă a Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, la parter, se îngrămădesc cîțiva tineri, care exclamă cînd se lovesc cu privirea de un gramofon maroniu, ce încercă să reînvie parcă secolul al XIX-lea, într-o singură noapte. Un tînăr încearcă s-o convingă pe doamna care supraveghează încăperea să dea drumul unui pick-up și să-l lase „să se îmbete cu muzică”. Printre receptoare radio și mașini de scris, cîteva manechine, îmbrăcate cu rochițe fistichii, captează privirile vizitatorilor și îi fac să se oprească să le admire preț de cîteva momente. „Tu ești asta?”,o întreabă un tînăr, cu cămașă dungată, pe prietena sa, în timp ce-o prinde drăgăstos de mînă. Tînăra îl privește rîzînd și-și eliberează mîna captivă pentru a-și putea aranja mai bine buclele roșcate și adaugă „Doar că arăt mai bine decît ea”. La etaj, între Muzeul Etnografic al Moldovei, cel de Artă și cel de Istorie, un tînăr îmbrăcat cu o cămașă albastră îndeamnă oamenii să intre în „Sala Albastră”. „E Sala Voievozilor, mă! Auzi la ăsta, sală albastră”, mormăie un băiat pentru prietenul de alături, care se uită nedumerit. O fată de vreo 20 de ani, voluntară și ea, stă în dreptul ușii și-și leagănă mîinile, înclinîndu-se din cînd în cînd de oboseală, dînd mai mult impresia că face plecăciuni.
Pe holurile Palatului, pașii oamenilor se împletesc cu cei ai voluntarilor, pe care nici nu i-ai recunoaște dacă n-ar avea, cei mai mulți dintre ei, tricouri albe cu scris boldit „angajat într-un muzeu. #Exist. Muzeele nu sînt cultură de rangul 3”. Pentru unii mesajul își trădează tăria abia la Muzeul Unirii, unde un bătrînel cărunt zîmbește amar din ușă și spune că asta-i forma lor, a celor din muzee, de a protesta pentru salariile mici pe care le primesc. „Nici n-am vrut să deschidem în seara asta, domni-șoară, dar ne-am gîndit totuși la dumneavoastră, publicul”, spune bătrînul și își trece privirea peste scările pe care urcau cîndva domnitorul Alexandru Ioan Cuza și regele Ferdinand. Lîngă ușa de ieșire, în camera din dreapta, un înger sculptat, pictat în albastru și închis într-o colivie aurie, aștepta parcă ca ceasul să bată ora de stingere, ca să se-nchidă luminile și muzeele să devină din nou tăcute.
Adaugă un comentariu