Instinctul strigă: „touché”
1001 de măști 11 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Instinctul strigă: „touché” 11Mișcările sale seamănă mai degrabă cu cele ale unui spadasin englez, decît cu cele ale unui muschetar francez, deși scrima a învățat-o de la un român. Din copilărie chiar. Sebastian Sîrbu mînuiește sabia folosită în sportul de contact de-o vîrstă fragedă, „iar acum în noiembrie o să și împlinesc 10 ani de cînd fac scrimă”. Copilăria, adolescența și studenția îi sînt lipite între ele nu prin amintirile cu prietenii, colegii sau familia, ci prin antrenamentele cu sabia și competițiile naționale, europene și mondiale. La un an după ce a început scrima, a și primit prima medalia, locul trei la Naționala pentru Juniori.
„Tatăl meu a făcut acest sport de performanță, și cînd abia am trecut și eu în clasa a patra, hop, am și sărit în sala de antrenamente a Clubul Sportiv Municipal din Iași”, îmi povestește pe un ton molcom tînărul. Deși stăm față în față, acesta trebuie să privească în jos pentru vedea sub creștetul capului meu, atît de înalt e. Însă dă mai degrabă impresia unui uriaș blînd, decît a unui duelist în căutarea unei competiții. A participat la multe, nu mai reprezintă chiar așa o provocare importantă pentru el. „Am fost pe locul trei, pe locul cinci, înainte participam chiar și la vreo trei concursuri pe an. Pentru mine fiecare a fost diferit, însă la un moment dat am ajuns să văd aceeași mască peste tot”, îmi spune spadasinul, sorbind grăbit din paharul cu suc. Mondialele l-au dus în diferite locuri de glob, însă Singapore este singura destinație pe care a păstrat-o mereu în amintirea sa. Nu datorită faptului că este un oraș-stat, sau a vreunui meci important pe care l-a avut acolo, ci mai degrabă „datorită locului însuși. O lună întreagă am locuit acolo, și totul era foarte diferit față de la noi. Știu că nicăieri nu poate fi la fel, dar oamenii de-acolo vorbesc o limbă combinată din engleză cu chineză, indiană denumită singlish”, povestește Sebastian în timp ce încearcă să pronunțe un cuvînt învățat de-acolo.
Duel printre cîini roșii
În scrimă sînt trei arme speciale: sabia cu tăișuri, folosită pentru face puncte prin tăieturi verticale și laterale, spada, a cărui vîrf ascuțit permite atacuri prin împungere, și floreta, ce este o combinație între cele două. Sebastian a devenit specialist în prima, deoarece era și singura cu care se făceau antrenamente la sală. „După o perioadă poți să le-nveți mișcările și strategiile fiecărei arme. Noi ne creăm propriile strategii pe măsură ce căpătăm experiență, însă în același timp învățăm din reflexele adversarului cum să contra-atacăm sau să ne apărăm”. Iașul a fost doar o primă experiență pentru el, momentan își continuă pasiunea la clubul Dinamo din București, unde a fost sfătuit să meargă de către antrenorul de aici. Acum se află sub îndrumarea campionului olimpic, Mihai Covaliu, care „este foarte înțelegător. Ne dă indicii de fiecare dată cînd greșim, însă ne și lasă să ne dăm seama care sînt acestea. Și cred că cel mai bun sfat pe care mi l-a dat a fost următorul «Orice ai face, să te bazezi pe instinct»”.
Sebastian, punîndu-și mîinile peste părul abia frizat, încearcă să-mi explice de ce acest sentiment este foarte important pentru spadasini. „Cu ajutorul instinctului îți dai seama de mișcările adversarului, cînd să eviți, cînd să lovești, cînd să fugi. Glumeam cu ultima, însă dacă nu aveam un pic de instinct, renunțam de mult, loveam sabia de pămînt și mă apucam de ambalat pachete.“
Adaugă un comentariu