La Todirești, iarna trece dansînd
1001 de măști 16 decembrie 2013 Niciun comentariu la La Todirești, iarna trece dansînd 27Domnul Manolai Constantin este un om dintr-o bucată și fără să-i fie jenă îmi spune că „eu sînt cu capra”. Și nu de azi, de mîine, ci de la 14, ani de cînd în apropierea sărbătorilor de iarnă a colindat în lung și în lat comuna Todirești din Vaslui alături de trupa sa. Iar din cîte îmi explică bărbatul, de atunci, în fiecare an, dansează o „moșnegească” alături de capra din lemn, „dă puțin din gură” și aduce spiritul Crăciunului în tot satul.
Rolul nu și l-a uitat niciodată, pentru că nu l-a mai schimbat de atunci de la 14 ani, și îmi spune cu un zîmbet șiret că a scăpat ca prin urechile acului de pielea ursului. Iar de vreo zece ani, domnul Constantin le arată și ieșenilor cum se practica datina Todireștiului pe scena Casei de Cultură a Studenților. La fel a făcut și sîmbăta trecută, cînd alături de vecinii săi din trupă, au adunat umil minute de aplauze, spre groaza țîncilor care la vederea costumelor s-au oprit din strîmbături și s-au ascuns după picioarele părinților.
Toate obiceiurile bărbatul le știe de la bunicii și părinții săi și spune că i-ar fi rușine să mai rămînă în sat dacă nu le-ar respecta în fiecare an și că nu ar vrea să vadă că acestea se destramă.
„Pe timpul lui Neculai era mai bine”
De aceea, cu mîndrie îmi povestește despre strănepotul său care, acum că e destul de mare și că a împlinit 14 ani, și-a primit rolul și merge împreună cu trupa prin sat. „El trebuie să fie neapărat îmbrăcat frumos cu cordele și o geantă la gît și să joace cînd îi este rîndul. Iar după ce-și joacă fiecare rolul iar omul cu ograda vrea să lase un bacșiș, el este cel care strînge frumos toți banii în geantuță. Adică cum trebuie să facă un comoraș”.
Nu știu dacă or fi din cauza spectacolului sau a vîrstei, dar de fiecare dată cînd îl întreb ceva pe domnul Constantin, trebuie să țip aproape ca să mă poată auzi. Însă nu se supără, iar ridurile aspre de pe față sînt o dovadă că nu i-a fost rușine să muncească la viața lui. Însă acum este rîndul tinerilor după cum îmi repetă acesta de vreo cîteva ori, sperînd să schimbe lucrurile. Lăsîndu-se moale pe scaun, îmi spune cu amar în voce că „pe timpul lui domnu’ Neculai, erau alte treburi, era foarte bine. Asta pentru că acum, la noi în comuna noastră, unor dintre oameni nu le plac obiceiurile. Închid poarta și nu te primesc. Iar ideea la noi este să fii primit de către țăran în ogradă la el acolo, nu să-ți dea bani”. Chiar și așa, bărbatul nu rămâne supărat pentru că imediat își amintește de dansuri și muzică. Dacă într-un an le merge prost, înseamnă ori muzica, ori dansul nu a fost cum trebuie. De asemenea, fiecare din familie trebuie să danseze, pentru că „dansurile le primim de la părinți din neam în neam și cu ele rămînem. Și plus, doar vine Revelionul, nu Paștele.”
Adaugă un comentariu