Merele de Voroneț
1001 de măști 26 mai 2010 Niciun comentariu la Merele de Voroneț 0Intru alene în Parcul Expoziției și imediat sînt întîmpinat de corturile mari, albe, care ocupă toată aleea, și de muzica house cu filon turcesc. Nu am timp să inventez o poveste în caz că mă întreabă cineva ce fel de vacanță caut sau ce vreau să vizitez și fac un tur al ofertelor. La standul unei agenții de turism, reprezentanții încă mai aranjează ofertele.
Ajung din nou la intrare și pășesc în primul stand. Înăuntru, două femei șușotesc și din cînd în cînd se uită cu coada ochiului la mine. O panoplie de fotografii vechi cu monumentele din Iași mă duce cu gîndul la vremurile prezentate în poze.
Într-un colț, o măsuță cu ouă încondeiate nu are prea mare atracție. Cei cîțiva oameni prezenți vizionează un filmuleț cu „10 motive să vizitezi Iașul”. E ceva cu istorie, tradiție și biserici. Nu-l rețin decît pe al zecelea: „Bucuria de a trăi într-un spațiu plin de viață”. Pe o fotografie în care este Obeliscul cu lei din Parcul Copou, scrie că e cel mai vechi monument din România, construit în 1834. Pînă să mă întorc să le întreb dacă este adevărat, cele două femei ieșiseră la o țigară.
La un stand cu oferte de vacanță în Grecia, doi polițiști comunitari să uită atent la prețuri. Lîngă ei un copil sparge un balon, și le aduce aminte că sînt „scrofuloși la datorie”, uitîndu-se atent de unde a venit zgomotul.
În alt cort, aranjat simplu, mă atrage un colac mare și rumen „făcut la cuptor de lemne”, după cum mă informează doamna, și un coș cu mere roșii de la munte. Mi s-a făcut poftă de un măr și intru să văd dacă mă aleg cu vreunul.
Reclame cu fetițe populare
Un bărbat interesat de o vacanță la Voroneț o întreabă pe gazda dacă sînt calești în caz că vrea să iasă la plimbare. Răspunsul vine prompt: „Sînt și piscine”. Ridic o sprînceană către ea. Zîmbește. E îmbrăcată în costum popular. Își promovează vila detaliind condițiile de patru stele. Mă îndeamnă ca atunci cînd merg în vacanță la Voroneț să caut „vila cu o fetiță îmbrăcată popular pe reclame”. Nu zic nimic, iau un pliant și mă fac interesat.
Îi testez ospitalitatea și îmi fac curaj, întrebînd-o dacă pot să iau un măr, motivul pentru care am și intrat acolo. Zîmbește larg și îmi face semn cu mîna să îl aleg pe care îl vreau. Îl aleg pe cel mai frumos, îl bag în geantă și plec acasă. În vacanță, altă dată.
Georgel COSTIȚĂ
Adaugă un comentariu