Mireasma porcului
1001 de măști 7 martie 2011 Niciun comentariu la Mireasma porcului 0Dacă tot mă costă 18 lei să mănînc ceva la o competiție internațională de gătit, care s-a promovat promițînd degustări copioase, măcar să le fac pagubă. Îmi mulțumesc în gînd că nu am mîncat nimic pînă la ora două și, sub soarele călduț din Piața Unirii, mă așez la coadă, hotărît să nu plec de acolo decît sătul sau pe o targă. Sau amîndouă.
Cu cîteva ore mai devreme, plec ca orice ieșean curios să văd cu ce se mănîncă un concurs internațional de gătit în aer liber. Și cel puțin la nivel olfactiv, nu sînt dezamăgit. Încă din stația de autobuz se simte o mireasmă care ademenește trecătorii înspre micul oraș de cortulețe construit în fața hotelului Unirea. Purtat de miros, îl prind de braț pe Lucian, colegul meu de cameră, și ne avîntăm în pas alergător spre scena mare instalată în piață, cu gîndul că poate se organizează concursuri de mîncat. Cînd ajungem acolo, vedem că toată zarva e făcută de o piesă de teatru pentru copii, unde o doamnă între două vîrste țipă pe scenă „Paulică!”, „Paulică!”, doar ca să descopere de fapt că păpușa e atașată de mîna-i stîngă.
Pînă să îmi dau seama exact pentru care copii interpretează, în fața scenei fiind doar un grup de bătrînei care zîmbesc apatic, privirea îmi sare pe un porc. Se învîrte leneș, pe un proțap, pîrpălit bine, în dreptul unui cort păzit de doi tineri îmbrăcați în straie medievale, cu două sulițe mari în mîini. Aveau nevoie de ele, ținînd cont de haita de lupi care înconjura cortul, uitîndu-se cu jind la castroanele mari de mămăligă, varză călită sau tochitură proaspăt făcută. Aici mă pregătesc să mănînc, cînd văd prețul, pus pe niște pliante, pe o masă din lateralul cortului: bufet suedez, 18 lei. Și, colac peste pupăză, după cîteva minute de stat la coadă, sîntem anunțați că „mai este oleacă și e gata” se transformă în „cel mult o jumătate de oră”.
Așa că iau inițiativa și ne mutăm atenția către restul tîrgului, în speranța că poate am scăpat ceva. În capătul opus se învîrt aceleași sute de mici pe grătare, dar la cort, la vînzare nu e nimic, iar lîngă noi se pregătește un grătar cît două mese de tenis, pe care nu tronează decît un deget de praf. Alături, însă, descopăr primul loc pentru degustare: un cort micuț, cu motto-ul Cotnarilor: „Ce-ai zice de-o grasă?”, care pregătesc un pește marinat și vin din partea casei, dar mai pe seară.
Dezamăgit, mă întorc să plec înapoi spre stație, cu vorbele unui bucătar de pe scenă răsunîndu-mi în urechi: „peste cîteva ore vom găti un pui care este deja pus de la 11 la marinat, în sos de coniac, piper și puțin chimen deasupra”. Lîngă el, porcul gata rumenit îmi face dibaci cu ochiul, proaspăt coborît de pe proțap.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu