Negoțul florilor de Tătărași
1001 de măști 3 mai 2015 Niciun comentariu la Negoțul florilor de Tătărași 41Piața Chirilă din Tătărași pornește de cum cobori din autobuz ca să iei tramvaiul spre restul orașului, la fiecare colț de trotuar întîlnind măcar un moșuleț bătut de soare care-și așterne toate zarzavaturile pe țoluri zdrențuite. Sub copertina unui chioșc care vinde cafea la un leu, cinci țigani discută în limba natală politica locală, în timp ce altul trece cu un prichindel de mînă și îi salută din priviri. Undeva mai aproape de toneta RATP, un țăran cu niște ochelari lipiți cu leocoplast se uită lung la mine. Găina pe care o ține într-o coșarcă micuță nu e pentru mine, așa că renunță rapid, însă colega de umbră naturală mă atacă imediat. „Poftim ca să vă servim. Domnul vrea niște flori? Două buchete la cinci lei!”.
Refuz însă politicos și cînd să-mi văd de drum, aproape că mă lovesc de un nene negricios la față, în costum și pălărie fedora care merge țintă către o comerciantă. Cîteva schimburi de cuvinte în șoaptă mai tîrziu femeia începe să se aprindă. „Măi omule măi, eu stau față-n-față cu Moraru. O să-ți aduc banii, stai liniștit!”. Bărbatul însă nu-i convins și nu pleacă decît după ce doamna cu cercei din aur cît un ceas îi dă niște „parale”, aceasta din urmă repezindu-se către un stîlp ca să-și înece amarul. Celelalte femei o susțin în surdină, iar atunci cînd în spatele lor trece o mașină scumpă, se întorc toate patru pentru ca una dintre ele să izbucnească „ia uiti țîganii ci mașîni au”, oftînd parcă în sincron.
Poezia murăturilor
De cealaltă parte, la intrarea în piață, un țigan cu o găleată plină de lăcrămioare își ceartă odrasla – „bă de cîte ori ți-am spus să nu-ți mai bați joc de flori”. Adolescentul cu freză ca a lui Smiley se simte probabil ca după un șut în fund că imediat se aruncă la geamul unei mașini care dă să pornească. „Fă și mie o vînzare doamna”. Doamna nu vrea să accepte, însă cînd se vede cu mîna micului florar în mașină și lăcrămioarele sub nas, acceptă fără proteste și scoate din portofel doi lei.
În timpul acesta, într-un alt colț al pieței, un chelios sparge semințe și studiază pe toată lumea. Atît clienți cît și comercianți, pe lîngă care, de fiecare dată cînd trec, aud din toate părțile ca pe-o poezie tot ce vor să-mi vîndă. Chiar și servind alte persoane, aceștia nu se lasă: „o ridiche băiatu? E proaspătă, abia ce-am tăiat-o din grădină”. O altă vînzătoare încearcă o abordare mai directă însă atunci cînd se întoarce spre mine și citește pe fața mea că nu sînt interesat, le spune în șoaptă colegelor de tarabă „ăăă nicio șansă cu ăsta”.
Tot printre tarabele cu miros de murături se nasc și bancurile care se infiltrează mai apoi către oraș, trei moșuleți făcînd haz că vînd aproape cot la cot cu romii. „Bă voi știți cari-i diferența dintri un țîgan șî un jîdan? Că atunși cînd vedi un telefon stă să se întrebi:«Sî negociez sau sî-l fur?»”.
Adaugă un comentariu